Mening
U zegt het maar: Groene, gasloze, milieuvriendelijke gemeente

Op 9 juli vroeg de gemeente door middel van een nieuwsbrief aan de inwoners van Leidschendam-Voorburg om input voor het toekomstbeeld in 2040. Wij zijn blij met deze mogelijkheid om als burgers in dialoog te kunnen gaan met het gemeentebestuur. Het is ook een goed moment om ons te bezinnen en verder te kijken dan vandaag. Er staan grote veranderingen op stapel. Volgend jaar opent de The Mall of the Netherlands, rond de woonwijk Klein Plaspoelpolder  worden de voorbereidingen steeds concreter, grote wegen rond en in onze gemeente ondergaan de komende jaren veranderingen. En de komende tijd zullen we de vraag moeten beantwoorden tot welke veranderingen COVID-19 leidt in onze gemeente.

De vragenlijst van de gemeente is, begrijpelijkerwijs, operationeel. In het verlengde daarvan lijkt het ons goed om daarbij een aantal meer globale punten van aandacht te formuleren. Samen vormen zij naar ons idee een leidraad voor de concrete beleidsacties. Dat is een zaak die zowel het gemeentebestuur als alle inwoners aangaat. De mooie gemeente Leidschendam-Voorburg is van ons allemaal. Wij pleiten ervoor om in ieder geval de volgende gedachtelijnen te omarmen:
•    Mobiliteit en bereikbaarheid bereik je niet door meer asfalt, maar juist door slimme oplossingen met park en ride (vooral voor grootschalige projecten als The Mall of The Netherlands).
•    Het openbaar vervoer (bus, tram, metro en uiteindelijk ook trein)  rondom woonwijken als KPP moet uitstekend zijn, de wijken moeten vanuit alle windrichtingen kunnen worden bereikt.
•    De gemeente is kleinschalig met meerdere dorpskernen en buurtschappen, de infrastructuur/geografie is niet geschikt voor doorgaand verkeer of sluipverkeer.
•    Het bootjesverkeer neemt alleen maar toe en de bruggen moeten dus steeds vaker open. Om de waterrecreatie de ruimte te geven, moeten we niet nog meer bruggen gaan bouwen.
•    Het is belangrijk dat KPP na 30 jaar nu snel als mooie woonwijk wordt ingericht, met glasvezel en gasloze en energiezuinige woningen. Van de snelweg komend, is dat het eerste wat je van de gemeente ziet.
•    De wijk Sijtwende is een uitstekend voorbeeld voor KPP (wat auto’s betreft….).
•    De luchtkwaliteit moet worden verbeterd (bredere snelwegen etcetera) en dat verdient dus grote aandacht. Vermijd daarom meer verkeer, voorkom het al drie keer vastgestelde waterbedeffect van meer verkeer dat de weg van de minste weerstand zoekt.
•    Meer thuiswerken post-covid 19 is een onomkeerbare trend, dus minder verkeer in de toekomst.
•    Slimme plannen zoals Benutten zoals bedoeld liggen klaar om (verder) uitgerold te worden.
•    Samen met Den Haag en de regio Haaglanden/Metropoolregio ,  zouden we een smart city wat betreft  logistiek, verkeer en milieu kunnen worden. De fijnmazige distributie zal door online inkopen alleen maar zal toenemen, door de distributie zo snel mogelijk elektrisch te maken, scheelt het veel in de nu veel te hoge concentraties fijnstof.

In de afgelopen coronatijden was er veel gelegenheid voor wandelingen door de gemeente. Wie dat heeft gedaan en juist de ‘straten achter de staten’ heeft verkend, heeft gezien hoe mooi onze gemeente is. Veel variëteit tussen en zelfs binnen de wijken, een scala aan groenvoorzieningen, bomenrijkdom en parken en veel water dat bijna overal te vinden is. We hebben een prachtige gemeente om voor te strijden. Wij streven naar een groene, gasloze en milieuvriendelijke gemeente waar KleinPlaspoelpolder als nieuw te realiseren wijk het voorbeeld van wordt.

(Bewoners KleinPlaspoelPolder/Damsigt en Belangengroep Benutten Zoals Bedoeld)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter