Nieuws
Geen woningbouw aan De Star Leidschendam

B&W rekenen er niet op dat er voor 2025 nog woningen aan De Star in Leidschendam worden gebouwd. Al onder het vorige college van B&W ging de gemeenteraad akkoord met de bouw van 107 sociale woningen aan De Star. Daar wordt formeel nog steeds onderzoek naar gedaan.

Dat er voor 2025 geen woning aan De Star komt blijkt uit antwoorden van wethouder Jan-Willem Rouwendal op vragen van GroenLinks-gemeenteraadslid Natalie Reijnders. B&W tellen de sociale woningen wel mee bij berekeningen over de sociale woningbouw in de gemeente die zij periodiek aan de gemeenteraad zenden. Aan De Star zit nu ’tijdelijk’ rugbyclub VRC.

Bij bedrijventerrein Overgoo in Leidschendam rekenen B&W nu op de bouw van 100 woningen in 2024. Voor Overgoo werd ook onder het vorige college van B&W bepaald dat er 130 sociale woningen dienden te komen. Dit op een totaal van zo’n 500 woningen. Over de ontwikkeling van Overgoo heeft de gemeente al jaren een akkoord met Impact Projectontwikkeling. Er is tot nu toe echter nog niets gebeurd in het gebied.

Voor Klein Plaspoelpolder (KPP) staan nu de volgende aantallen woningen in de boeken: 38 in 2021 (Voorburgs Kwartier), 14 voor 2023 (Dr. van Zeelandstraat) en 112 voor 2024. Wethouder Rouwendal houdt echter rekening met een vertraging van die woningbouw, zo laat hij het gemeenteraadslid weten. Dat is onder het hoofdstuk ‘risico’ geboekt bij de gemeente.

Overige bouwplannen waarover de wethouder rept zijn: Rijnlandlaan Voorburg (48 sociale woningen in 2021) en Schoorlaan Leidschendam (22 woningen in 2023). Van andere bouwprojecten geeft de bestuurder geen informatie.

Per gebouwde woning ontvangt de gemeente 4000 euro aan extra uitkering uit het Gemeentefonds en onroerendzaakbelasting (OZB). Van de andere kant ontstaan er extra kosten voor het onderhoud van de openbare ruimte (318 euro per woning).

Het gemeenteraadslid had gevraagd hoe een verwachte woningbouw werd meegenomen in de begroting. Groei en krimp worden elk jaar in de zogenoemde Kadernota (kader voor de begroting van het jaar erop) meegewogen, aldus Rouwendal. (foto GOGeo)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter