Nieuws
Openbaar subsidieregister blijft uit

Er zal voor 1 januari geen openbaar register komen waarin iedereen kan zien welke organisaties en instellingen van de gemeente subsidie hebben gekregen, waarvoor, en wat het effect van die subsidie is geweest. Dat heeft wethouder Jan-Willem Rouwendal de gemeenteraad laten weten. Die had door het aannemen van een voorstel van D66 om zo’n register gevraagd.

Rouwendal stelt dat de gemeentelijke computersystemen niet toegerust zijn op zo’n register. De benodigde technologie is ook niet zo maar te koop. Den Haag, waar zo’n register wel bestaat, ontwikkelde het zelf en dat kostte jaren. De wethouder zegt nu in 2022 met een eerste opzet naar de gemeenteraad te willen komen. Het register kost hoe dan ook geld. Dat zal nog binnen de gemeentelijke begroting gevonden moeten worden.

De wethouder is niet tegen een subsidieregister. Hij noemt het een goede volgende stap in het gemeentelijke beleid gericht op openheid. Hij wijst er wel op al vrij veel bekend is over de organisaties die van de gemeente subsidie krijgen. Soms is dat echter voor meerdere zaken tegelijk. Dat zal dan uitgesplitst moeten gaan worden. Ook over de besteding kan de gemeenteraad geïnformeerd worden. Rouwendal oppert de mogelijkheid om ook gegevens via de website van de gemeente te gaan verspreiden.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter