Nieuws
Panelonderzoek meldt minder angst coronavirus

Afstand houden is steeds moeilijker; mentaal welbevinden van inwoners gaat vooruit. Dat blijkt uit de resultaten van het panelonderzoek over het coronavirus, dat GGD Haaglanden uitvoert in samenwerking met het RIVM en GGD GHOR Nederland.

Sinds april is het aantal mensen dat zich houdt aan de persoonlijke hygiënemaatregelen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen redelijk stabiel gebleven. Wel vinden de deelnemers aan het onderzoek het steeds lastiger om 1,5 meter afstand te houden en drukte te vermijden. Het percentage deelnemers dat de kans om besmet te raken groot acht, daalt gestaag. Ook de ervaren emotionele dreiging van het coronavirus is afgenomen.

Met het mentaal welbevinden van inwoners gaat het gelukkig weer wat beter: het aantal mensen dat aangeeft (veel) meer stress, slaapproblemen, angst, somberheid en eenzaamheid te ervaren, is flink gedaald. Het vertrouwen in de overheid is licht gedaald sinds het eerste meetmoment, maar is nog steeds hoog.

Ondanks dat deze cijfers een redelijk positief beeld schetsen, betekent dit niet dat het coronavirus er niet meer is. Het is belangrijk om de hygiëne maatregelen en maatregelen ‘1,5 meter afstand houden’ en ‘drukte vermijden’ te blijven volgen, om zo een mogelijke 2e golf te voorkomen. Daarnaast geldt ook het advies om met klachten thuis te blijven en je te laten testen. Testen in combinatie met bron- en contactonderzoek geeft informatie om de verspreiding van het virus te kunnen indammen.

.