Nieuws
Drukke wegen verwacht tijdens warm weekend

Rijkswaterstaat verwacht dit weekend, door de zomerse temperaturen, extra drukte op de wegen. Het (terugkerend) vakantieverkeer en recreatieverkeer zorgen voor de toenemende drukte. Niet alleen het eerste weekend van augustus 2020, maar ook de weekenden ervoor was het al aanzienlijk drukker. Er wordt vooral op zaterdag 8 en zondag 9 augustus drukte verwacht op de snelweg A12 tussen de Duitse grens en Arnhem, op de wegen in Zeeland (autoweg N57, snelweg A58 en autoweg N59) en op de wegen naar stranden en recreatiegebieden. Tevens is er extra drukte rond Amsterdam, dit door werkzaamheden aan de A10. Deze duren tot maandag 10 augustus.

Rijkswaterstaat werkt bij zeer hoge temperaturen (30 ºC of hoger) volgens een hitteprotocol. Dit houdt onder andere in dat automobilisten met pech langs de weg direct worden geholpen door een berger.

Omdat Rijkswaterstaat wil voorkomen dat weggebruikers langer dan nodig aan de hitte worden blootgesteld, brengt de berger hen zo snel als mogelijk naar een veilige, geschikte locatie. Dat kan een tankstation of parkeerplaats zijn met voorzieningen. Op de dagen dat het protocol geldt, doen ze dat tussen 10.00 uur ’s ochtends en 20.00 uur ‘s avonds. Door het warme weer kan het asfalt hoge temperaturen bereiken. De wegdektemperatuur kan zelfs oplopen tot boven de 50 ºC. Hierdoor kan het nog warmer aanvoelen onderweg

Reizen, vraagt vanwege de hitte, om een gedegen voorbereiding. Goed voorbereid op pad gaan, komt van pas als u bijvoorbeeld door pech langs de weg of een file komt stil te staan. Maatregelen die u kan treffen zijn: Een flesje water meenemen voor onderweg; Neem een paraplu mee in de auto. Deze kan als parasol dienen tegen de felle zon.

De maatregelen die Rijkswaterstaat onder andere neemt, zijn bijvoorbeeld het nathouden van brugonderdelen. Door extreme temperaturen kunnen stalen onderdelen van een brug gaan uitzetten, met als gevolg dat de bruggen niet meer goed open of dicht gaan. Gedurende een hitteperiode worden alle bruggen in de gaten gehouden en zo nodig voor een langere periode gekoeld. (foto Rijkswaterstaat)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter