Mening
U zegt het maar: ‘We zijn het spuugzat’

Hierbij een verslag van de vele overlast van jongeren aan Park Leeuwensteijn. Het betreft vooral voor de eigenaren van de woningen no. 26, 28, 30, 32, 34 welke zich direct bevinden aan de Vlietzijde. We zijn het na vele jaren overlast spuugzat. Niemand die wat doet, het schijnt allemaal normaal te zijn dat we een recreatiegebied voor de deur hebben met grote prullenbakken maar geen enkel toezicht en begrip voor omwonenden.

Er is bij ons een openbare groenstrook welke bedoeld is als uitlaatgebied voor de honden.

Regelmatig zitten er ook vissers, spelen er kinderen of leggen omwonenden hun handdoekje neer om daar te vertoeven. Allemaal prima maar sinds meerdere jaren wordt deze groenstrook, vooral op warme zomerdagen steeds meer gebruikt als recreatiegebied door jongeren. Het wordt elk jaar meer en erger vanaf. De overlast beging rond het middaguur tot ‘s avonds laat.

Ze komen met grote getalen (bellen elkaar op) op de fiets, brommer, scooter of auto. Ze zwemmen in de Vliet (wat verboden is) en springen daarnaast van de naastgelegen spoorbrug of hangen eronder, wat ook nog gevaarlijk is. Tot op heden geen ongelukken maar je kan er op wachten dat dit een keer gaat gebeuren.

Op warme zomerdagen zitten er meer als 100 jongeren, blokkeren vervolgens de weg met fietsen, auto’s en scooters. Regelmatig is de weg aan de Vlietzijde volledig geblokkeerd door fietsen, auto’s (zie foto’s) en ook jongeren welke liggen te zonnen op straat.

Muziek staat regelmatig hard, er wordt (veel) bier en sterke drank gedronken, gebruiken drugs (wietzakjes gevonden), lachgas (ballonnen en tanks gevonden) en er wordt ook vaak de gebarbecued tot s’ avonds laat.

Afgelopen weekend werd het nog gekker, er parkeerde 2x iemand een camper, de hele dag op het gras. Deze week is er een jong meisje lastig gevallen, de politie doet hier onderzoek naar. Maandag is er een meisje van 16 onwel geworden door te veel drank.

Daarnaast wordt de ring Park Leeuwensteijn gebruikt als racecircuit straatraces hard gereden met brommers, scooters en auto’s (met harde muziek). Heel gevaarlijk, mede omdat er veel kinderen spelen op straat. Afgelopen weekend is een brommer rakelings langs mijn auto geschoten omdat deze zo nodig vlak voor de bocht de verkeerde rijrichting wilde nemen. En als alles weg is wordt er veel afval (plastic, glas, blikjes enz.) achtergelaten welke omwonenden dan kunnen opruimen.

De gemeente heeft onlangs grote prullenbakken geplaatst. Rare actie, waarom? Dit nodigt uit voor nog meer jongeren! En wat blijkt, deze bakken blijven leeg en het afval ligt nog steeds op het gras of in de Vliet.

De grote plastic bakken ontsieren bovendien onze wijk en passen hier totaal niet.

Wat hebben wij eraan gedaan? Afgelopen jaren hebben we regelmatig gevraagd of ze de muziek zachter wilde zetten, de straat niet te gebruiken als racecircuit, fietsen niet op straat te zetten en de rotzooi op te ruimen. Soms lukte ons verzoek maar wij en onze buren zijn ook meerdere keren omsingeld en bedreigd met woorden als waar bemoei je je mee, dat bepalen we zelf wel en worden we uitgescholden. De politie, gemeente en wijkagent zijn vaak door ons en de buren gebeld, de Politie rijd langs en doet vervolgens weinig tot niks, of opmerkingen zoals; ach wij zijn ook jong geweest en hebben in de vliet gezwommen, kortom u moet niet zeuren.

We zijn gezamenlijk met onze buren 2 jaar geleden met afvalzakken vol troep bij de gemeente geweest. We hebben ons beklag gedaan maar de gemeente kon niets doen. Wij maar ook onze buren hebben de gemeente aangeschreven maar geen reactie. Het enige wat we horen is dat het openbaar gebied is en er niets aan kunnen doen. Maar een openbaar gebied is toch geen recreatiegebied. Als de gemeente dat graag wil, laat ze dan elke warme dag een handhaver of badmeester neerzetten in een mobiele wagen om toe te zien of de recreanten zich gedragen.

We zijn het zat en willen dat de gemeente een verbod instelt, dat wil zeggen een verbod om te zonnen en te zwemmen. Wij gaan in ieder geval met alvast 3 eigenaren (nr. 26, 28 en 30) een brief sturen aan burgemeester en wethouders.

(De bewoners van Park Leeuwensteijn)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter