Nieuws
Bestrijd de hitte in steden met meer groen

Het is u vast niet ontgaan, er is (was) sprake van een hittegolf in Nederland. In de stad is het vaak zelfs warmer dan daarbuiten, het zogenaamde hitte-eiland effect. Groen biedt daarvoor een oplossing, zo meldt veiling Royal Flora Holland.

Het hitte-eiland effect ontstaat doordat de verharde wegen en gebouwen de warmtestraling van de zon absorberen en weer afgeven aan de directe omgeving. Hoge temperaturen kunnen leiden tot hittestress met negatieve effecten op de gezondheid. Hittebestrijding vraagt met de huidige klimaatverandering om prioriteit. Groen biedt kansen en mogelijkheden om de temperatuur in steden te verlagen.

Een steeds groter deel van de bevolking woont in de stad. Eén van de meest opvallende aspecten van de stad als leefomgeving is dat de gemiddelde temperaturen in de stad gewoonlijk hoger liggen dan in het omringende niet verstedelijkte gebied. Met name in warmere perioden heeft dit een negatief effect op het welzijn en de gezondheid van de bewoners. Het groen in de stad kan dit effect beperken doordat groen de opwarming van de stad als geheel beperkt. Ook is het zo dat groen het klimaat op straatniveau prettiger maakt. Groene gebieden zorgen in warme perioden voor koelere plekken in de stad en hebben een koelend effect op de omgeving.

In Rotterdam zijn in een onderzoek naar temperatuurverschillen binnen de stad verschillen gemeten van 1,9 en 4 graden tussen een ruime en groene woonwijk versus een bebouwde omgeving in het centrum. Het hitte-eiland effect was kleiner naarmate er meer groen in de wijk aanwezig is. Groen koelt door verdamping van water, wat vooral helpt in de namiddag, avond en vroege nacht. Dit is van groot belang, omdat hittestress tijdens de slaap belangrijke negatieve gezondheidseffecten heeft.
Straten met groen en parken worden door mensen daadwerkelijk als prettiger en meer comfortabel ervaren. Dit blijkt uit enquêtes uitgevoerd op een aantal warme zomerse dagen in Arnhem, Utrecht en Rotterdam. (foto Royal Flora Holland)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter