Nieuws
Bouwplan Klein Plaspoelpolder bewust gemaakt

De bouwplannen die Borghese Real Estate, Amvest en OZ architecten medio juli hebben gepresenteerd voor bebouwing in Klein Plaspoel Polder (KPP), zijn in nauwe samenwerking met de gemeente gemaakt. Daarbij is bewust ook grond van de gemeente betrokken – voormalige gemeentewerf, Avalexterrein, Mebin betoncentrale – ook al gaan de drie partijen daar niet over. Zo moest een ‘ruimtelijke visie’ ontstaan die basis moet vormen voor toekomstige ontwikkelingen. Dat hebben betrokkenen Vlietnieuws laten weten.

KPP is het gebied tussen Vliet, Zocherstraat, Oude Trambaan en Plaspoelkade in Leidschendam. Borghese bezit het leegstaande Damsigt kantoorgebouw alsmede de parkeerterreinen daar om heen: KPP deelgebied 3a. De gemeentewerf en het Avalex-terrein vallen onder deelgebied 3b; Mebin betoncentrale is deelgebied 4.

In 2017 liet het vorige college van B&W de gemeenteraad weten dat er ‘een intensieve samenwerking’ nodig was met de eigenaar van kantoorgebouw Damsigt gezien de sterke samenhang tussen deelgebied 3a en 3b. Tot een formele procedure kwam het echter niet. Er is geen tender (aanbestedingsprocedure) uitgeschreven. ‘Op dit moment zijn er nog geen ontwikkelingen. Als die in gang worden gezet wordt daarover gecommuniceerd’, zo valt in gemeentekring te horen. Voor deelgebied 4 is wel een tender uitgeschreven doch die werd medio 2018 gestopt. Vlietnieuws berichtte daar eerder over.

GBLV-gemeenteraadslid Bianca Bremer heeft B&W in juli vragen gesteld over de gang van zaken rond de presentatie van de bouwplannen door Borghese, Amvest en OZ architecten, en de bebouwing van gemeentegrond waarvoor geen tenders zijn uitgeschreven. Zij heeft daarop nog geen antwoord gehad.

Nu blijkt echter dat de drie partijen en de gemeente nauw hebben samengewerkt. In de plannen was te lezen dat er op deellocatie 3b vier in elkaar grijpende L-vormige woongebouwen kwamen met twee tot vijf etages. Op deellocatie 4 zijn een langwerpig gebouw, evenwijdig aan de Vliet met zes woonlagen gepland, met daarnaast een L-vormig gebouw van 4 etages met een haventje voor de deur.

De bebouwing van beide deellocaties is opvallend aangezien de coalitie nog steeds beraadslaagt over de bouw van een nieuwe Vlietbrug die precies daar zou moeten komen, inclusief een aansluitende weg richting Oude Trambaan. In gemeentelijke stukken wordt nu gesproken over ‘een mogelijke bebouwing’.

Gemeentelijke functionarissen claimen dat tussen de twee woongebouwen aan de Vliet genoeg ruimte is voor de brug en de aansluitende weg. Dat zou ook het geval zijn tussen de bebouwing van deellocatie 3a en 3b. Borghese, Amvest en OZ architecten hebben daar echter een groenstrook voorzien ten behoeve van de toekomstige bewoners.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter