Nieuws
Simulator toont gevaar van afleiding achter het stuur

Appen, bellen of met passagiers praten in de auto. Iedereen weet dat het gevaarlijk is, maar we doen het toch! Daarom heeft Tim Coronel als eerste plaats genomen in de nieuwe 3D-simulator om te ervaren hoe gevaarlijk afleiding kan zijn. Deze virtual reality autosimulator is een primeur in Nederland.

Afleiding is een belangrijke oorzaak van verkeersongevallen. Onderweg bellen verdubbelt het risico op een ongeval, onderweg een tekst lezen of typen vergroot die kans met factor 6. Verkeersdeelnemers zijn zich vaak nog te weinig bewust van de risico’s die afleiding in het verkeer met zich meebrengt. Regionaal Orgaan verkeersveiligheid Fryslân (ROF) en Regionaal Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid Zuid-Holland (ROV Zuid-Holland) hebben daarom de handen ineen geslagen met Responsible Young Drivers. Uitkomst van de samenwerking is de VR simulator 3D-Afleiding Car: een nieuw instrument in het streven naar meer verkeersveilig gedrag.

De basis van de VR simulator is een opstelling van een virtuele auto. Deelnemers nemen plaats achter het stuur en ervaren vervolgens in 3D hoe gevaarlijk afleiding in de auto kan zijn. Doordat de deelnemer het zelf ervaart, is de kans op een effect in gedrag het grootst.

Omstanders kunnen op schermen meekijken naar wat de chauffeur van dat moment beleeft.
De simulator wordt begeleidt door een campagneteam dat bewustwordingsgesprekken voert met de deelnemers.

Primaire doelgroep zijn jonge automobilisten. Zij komen uit de meest recente ongevallencijfers naar voren als een grote risicogroep. De onervaren bestuurders zijn zich vaak nog onvoldoende bewust van de risico’s die verkeersdeelname met zich meebrengt.

Tim Coronel is ambassadeur voor de MONO zakelijk campagne tegen afleiding in het verkeer door de smartphone. Hij stapte als eerste in de VR simulator. Als professioneel autocoureur weet hij als geen ander dat het van cruciaal belang is om je ogen op de weg te houden tijdens het rijden. Tim: ,,Deze simulator laat mensen in een veilige setting ervaren wat er zou kunnen gebeuren als je even niet oplet. Ik zeg daarom: doe het niet! Laat je niet afleiden. Rij MONO, ongestoord onderweg.” De simulator 3D-Afleiding Car is beschikbaar. Gemeenten in Zuid-Holland, kunnen hem aanvragen via communicatie@rovzh.nl   (Foto Metropoolregio)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter