Nieuws
Vlietzone geen onderdeel stadsnatuur Den Haag

De Vlietzone, het gebied tussen A4, Rijswijk, Vliet en Zeeheldenwijk in Leidschendam-Voorburg, maakt geen onderdeel uit van de Stadsnatuur Den Haag. Dat blijkt uit een brief van B&W aan de Haagse gemeenteraad.

Gelegen aan zee, met daarachter duinen, bossen, landgoederen en parken: Den Haag heeft van oudsher een rijke natuur, aldus B&W. ‘De biodiversiteit in Nederland staat echter onder druk en door de verarming van het buitengebied worden dorpen en steden steeds belangrijker voor natuur’.

‘Den Haag staat voor een grote verdichtingsopgave en de druk op de openbare ruimte neemt de komende jaren, als gevolg van de stijgende inwonersaantallen, toe’, zo gan B&W verder, die ook wijzen op de energie omwenteling. ‘De ontwikkelingen die op ons afkomen en de specifieke eigenschappen van een stad vragen, anders dan voorheen, om een stadsbrede kijk op stadsnatuur’.

‘Voorliggende nota focust zich dan ook nadrukkelijk op natuur in de gehele stad, waarbij het netwerk van door middel van ecologische verbindingszones verbonden groengebieden de ruggengraat blijft vormen van het Haagse biodiversiteitsbeleid’.

‘Den Haag werkt aan een vitale stadsnatuur middels het in stand houden en verder ontwikkelen van een gezond stadsecosysteem door:

– het Haagse groenblauwe netwerk natuurlijker in te richten en uit te breiden,

– met het beheer van groen en water nadrukkelijk rekening te houden met de leefomstandigheden van planten en dieren,

– te werken aan plantenrijk, helder stadswater met voldoende schuilplekken voor waterdieren; het accent te leggen op een natuurinclusieve stad waarbij we kansen voor natuur zoveel mogelijk benutten,

– het beheersbaar houden van overlast veroorzakende planten en dieren,

– bewoners te betrekken bij stadsnatuur door middel van actieve communicatie en publieksacties,

– de vitaliteit van stadsnatuur te blijven volgen om tijdig te signaleren of ingrijpen nodig is.

B&W van Den Haag stellen voor het areaal van de Stedelijke Groene Hoofdstructuur op tal van plaatsen uit te breiden: onder andere aan de westkant van de spoorbaan Amsterdam-Rotterdam tussen de Schenk en de Maïskamp in Mariahoeve; tussen de Reigersbergenweg en het Ijsclubpad en tussen de Hofzichtlaan en het Isabellaland.

De Vlietzone ontbreekt echter. Wel stellen B&W dat voortaan bij elke herinrichting en omvorming van de openbare ruimte een natuurkansenscan verplicht is. Zoals bekend wil Den Haag in de Vlietzone gaan bouwen en het bedrijfsterrein Westvliet uitbreiden.

Op een kaart in de Nota staan de bestaande groenstroken in de Vlietzone wel als groengebied aangegeven. Het gaat dan om het gebied rondop Drievliet, het weiland tussen bedrijfsterrein Westvliet en Park Leeuwenberg (tot de lijn Lindelaan/Waterpas), sportpark Westvliet en het open gebied rond het Schrepelpad.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter