Mening
U zegt het maar: Foei toch

De bewoners van Park Leeuwensteijn zijn het spuugzat, die jongeren die voor hun deur vakantie vieren en van de weeromstuit, bij 35 graden hitte, ook nog eens in de Vliet springen. Ze verstoren de rust in hun villawijk. En daar moet tegen op getreden worden. Ze hebben, zo gaven ze vorige week te kennen, een brief op poten aan de burgemeester gezonden.

Tsja, als deze welgestelde medebewoners hun ogen eens de kost gaven konden ze ontdekken dat vele honderden jongeren langs de hele Vlietoever in de gemeente, hetzelfde doen. Vanaf de Trekvliet in Voorburg-West tot Park Rozenrust in Leidschendam.

Overal waar de oever groen is en het openbaar terrein betreft komen ze bijeen om te chillen, te zwemmen, gek te doen en lol te maken. En waarom daar? Omdat er in de hele gemeente geen andere plekken voor hen zijn om zich uit te leven. Zich te vermaken. Elkaar te ontmoeten.

De open lucht zwembaden De Fluit en Forum Kwadraat bestaan niet meer. Zwemmen bij Leidsenhage is verboden. Scheveningen en Vlietland zijn te ver weg, en overvol. Dat geldt ook voor de Dobbeplas bij Nootdorp.

En ook als je je als jongere niet met het water wilt vermaken, is er geen enkele andere ontmoetingsplaats meer over. Wegbezuinigd of gewoon gesloten. Einde oefening. En wat moet je dan in vakantietijd?

En ja, de jeugd drinkt alcohol. Doen volwassenen ook, zelfs in Park Leeuwensteijn. En dronken worden ze – jong en oud – daarbij ook soms best wel eens. Blowen komt onder jongeren voor, lachgas gebruiken ook (zijn soft drugs en wettelijk toegestaan). De bewoners van Park Leeuwensteijn zullen best wel roken. En wedden dat de een of ander ook wel eens een lijntje cocaïne heeft gesnoven?

Natuurlijk is het gedrag van de jongeren niet in alle gevallen goed te praten. Het belangrijkste is dat de zaak niet uit de hand loopt. Om excessen te kop in te drukken hebben we politie en gemeentelijke handhavers. Tenminste op papier. Want feitelijk zijn ze er niet. Dat zien ze in Park Leeuwensteijn goed.

De omvang van de politie is, met goedkeuring van B&W, teruggebracht tot het barre minimum. Het handjevol gemeentelijke handhavers is bezig met corona. Bovendien werken ze ‘s avonds laat, ‘s nachts en in de weekeinden niet. De lokale politiek doet daar niets aan. Let wel: mensen die wij zelf eens in de vier jaar kiezen.

Roepen dat jongeren in de Vliet springen en aan bruggen hangen terwijl dat niet mag – foei toch – zet geen zoden aan de dijk. Provocerend foto’s maken ook niet. En dan die muziek. Alsof de bewoners van Park Leeuwensteijn zelf nooit naar een deuntje van hun smaak luisteren met een iets hoger volume.

Wellicht zouden de welgestelde bewoners van Park Leeuwensteijn er eens over na kunnen denken om samen wat geld bijeen te leggen ten behoeve van voorzieningen voor jongeren in de gemeente. Dan is men tenminste positief en constructief bezig zijn, in plaats van kritiek te uiten en onbegrip te tonen.

Als hun vrienden elders in de gemeente dan ook meedoen kan er een aardig bedrag bijeen komen. Een som geld waarmee blijvend iets te doen valt voor de jonge generatie. Aan dat project willen vast ook nog wel andere partijen hun steun geven. Partijen die zich het lot van de lokale jeugd echt aantrekken. Denk daar maar eens over na, bewoners van Park Leeuwensteijn.

(naam inzender bij redactie bekend. Foto: Nederland in beeld)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter