Nieuws
Hoogheemraadschap Rijnland viert verjaardag

Welke organisatie kan nu zeggen dat ze bijna 800 jaar bestaat en nog steeds van grote waarde is voor de samenleving? Hoe lang Hoogheemraadschap Rijnland – waar Leidschendam en Stompwijk onder vallen – exact bestaat is onbekend, maar het oudste archiefstuk bewijst dat het hoogheemraadschap van Rijnland in 1255 al in wording was. Daarom viert men dit jaar het 765 jarige bestaan.

Het hoogheemraadschap van Rijnland ontstond in de middeleeuwen. Dorpen in de omgeving van de Oude Rijn moesten samenwerken om overtollig water uit de Rijnstreek af te voeren. Dat gebeurde in noordelijke richting, via het Spaarne naar het IJ. In die tijd ontwikkelde het IJ zich tot een zeearm van de Zuiderzee. Om het land tegen hoge vloeden te beschermen, damden we het Spaarne af met de Spaarndam en werd de verbinding van het Spaarne en het IJ afgedamd

Het oudste stuk in het eigen archief is een stuk perkament met een verklaring die graaf Willem II van Holland op 11 oktober 1255 bezegelde in Leiden. Met deze zogenaamde charter belooft hij dat er, zonder overleg met de heemraden die er op dat moment waren of die er in de toekomst zouden zijn, geen schutsluis bij de Spaarndam  zal worden gelegd, noch dat er bij deze dam en drie andere waterstaatswerken werkzaamheden zouden plaatsvinden.

Overigens is het charter geen stichtingsakte van het hoogheemraadschap van Rijnland. Het woord Rijnland komt zelfs niet voor in het charter. Toch werd de gebeurtenis van 11 oktober 1255 altijd al als een belangrijk moment in Rijnlands geschiedenis beschouwd. Dit blijkt ook uit een schilderij dat de dijkgraaf en hoogheemraden in 1655 lieten vervaardigen van de ‘handvestverlening’ van 400 jaar daarvoor.

Het 765 jaar bestaan is een uitgelezen moment om stil te staan bij de vele hoogtepunten uit de rijke geschiedenis en de belangrijke werkzaamheden. Helaas kunnen er vanwege Covid-19 geen fysieke evenementen worden georganiseerd, maar de digitale wereld biedt veel mogelijkheden. Zo is er een digitale rondleiding door het oude gemeenlandshuis in de Leidse Breestraat, een digitale fototentoonstelling, digitale lezingen en leuke en interessante extra’s bij bestaande evenementen. Recreatievaarders die hetbeheergebied vanaf het water willen ervaren worden getrakteerd op vijf Rijnlandse vaarroutes langs locaties die onlosmakelijk verbonden zijn met  werk en  historie. (bron Rijnland)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter