Nieuws
Gemeente sloot bredere deal over Klein Plaspoelpolder

De gemeente heeft op 7 juli 2020 met Borghese Real Estate een bredere deal (intentieovereenkomst) gesloten voor de ontwikkeling van Klein Plaspoelpolder dan alleen voor het stuk grond dat eigendom is van Amvest en Borghese zou ontwikkelen: het lege kantoor Damsigt en de parkeerterreinen daar om heen. De deal gaat ook over gemeentegrond in KPP: de voormalige gemeentewerf, afvalstation Avalex en betoncentrale Mebin.

Dat heeft wethouder Astrid van Eekelen het GBLV-gemeenteraadslid Bianca Bremer laten weten in antwoorden op vragen. ‘De overweging hierin is dat op deze wijze deelgebied 3 (grond Borghese én gemeente, red.) als één integraal gebied ontwikkeld kan worden en hierdoor ook meer ontwerpvrijheid is in de ontsluiting van het gebied’, aldus de wethouder. KPP is het gebied tussen Vliet, J.D. Zocherstraat, Oude Trambaan en Plaspoelkade in Leidschendam.

Van Eekelen erkent dat er voor de gemeentelijke gronden geen tender (openbare aanbesteding) is uitgeschreven op grond waarvan Borghese de voorkeur kreeg. ‘Wel is er in 2018 een vooraankondiging op Tendernet geplaatst waarin is aangegeven dat de gemeente in mei 2018 wilde starten met de verkoop van deellocatie 4 (betoncentrale Mebin, red.). De verkoop van deellocatie 4 is vervolgens gepauzeerd vanwege het onderzoek naar de eventuele extra oeververbinding’.

‘Grondverkoop is niet aanbestedingsplichtig en mag volgens de aanbestedingwet één-op-één verkocht worden voor een marktconforme prijs. Deze marktconformiteit zal getoetst worden door een onafhankelijke partij’, vervolgt de wethouder.

Uit tekeningen die zij bij de antwoorden heeft verstrekt blijkt dat er binnen deellocatie 4 een reservering is opgenomen van 40 meter breedte in relatie tot de eventuele komst van een nieuw brug over de Vliet. De reservering voor de brug zelf is 20 meter. De tekening is in juni 2019 gemaakt door de gemeentelijke afdeling MRO (maatschappij, ruimtelijke ontwikkeling en projecten).

Op een andere kaart die de wethouder de gemeenteraad zond ontbreekt deellocatie 4 echter en is die onderdeel geworden van deellocatie 3. Daarop staat de reservering voor de brug niet meer. Op stukken die Borghese in juli presenteerde stonden twee woongebouwen langs de Vliet van zes respectievelijk vier verdiepingen, alsmede een kleine haven. Er was geen spoor van een eventuele nieuwe Vlietbrug op te bekennen (foto gemeente, deal met Borghese).

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter