De vier coalitiepartijen VVD, CDA, PvdA en ChristenUnie-SGP hebben D66 benaderd om toe te treden tot hun bondgenootschap. De Democraten hebben dat verzoek echter afgewezen. Daarna richtten de vier coalitiepartijen zich tot GroenLinks om hun nieuwe partner te worden.
De D66-top heeft wel gesprekken gevoerd met vertegenwoordigers van de coalitie. Op basis daarvan had de partij echter niet het vertrouwen dat het coalitiebeleid zou wijzigen en een herkenbaar D66-gezicht zou krijgen. Dit blijkt uit een speciale mail die de partijleiding dit weekeinde aan de leden zond. De tekst:
‘GroenLinks is dit weekend toegetreden tot de coalitie van VVD, CDA, PvdA en CU/SGP in onze gemeente en levert daardoor een vijfde wethouder.
Voor de D66-fractie kwam dit nieuws niet helemaal als een verrassing. Afgelopen weken zijn er achter de schermen veel gesprekken gevoerd over de politieke situatie in Leidschendam-Voorburg. Ook met D66. Aanleiding voor de gesprekken lag in de dreiging dat de coalitie haar krapst mogelijke meerderheid van een zetel in de raad zou verliezen.
Als wij hadden gewild, had D66 de rol kunnen vervullen die GroenLinks nu heeft gegrepen. Je kent D66 als een partij van mensen die verantwoordelijkheid niet schuwen, en tegelijkertijd zijn wij geen partij van mensen die per se macht ambiëren of aan het pluche plakken. Voor de fractie waren de voorwaarden voor deelname aan de coalitie daarom glashelder; we doen alleen mee als het beleid een herkenbare D66-visie zou hebben.
Dat vertrouwen hadden wij niet op basis van de gevoerde gesprekken. Het al bestaande coalitieakkoord bevat veel elementen waartegen we al twee jaar oppositie voeren en dat akkoord moest de basis zijn voor de samenwerking. Bovendien hadden wij flinke stappen zetten in de financiële gezondheid van de gemeentebegroting.
Het akkoord met GroenLinks dat er nu ligt bevestigt ons gevoel. Onze voorkeur ging tijdens de gesprekken steeds uit naar een eventuele minderheidscoalitie. In die situatie zou het college bij ieder voorstel een meerderheid moeten vinden door met de oppositie te overleggen. Het is onze overtuiging dat dat de beste uitkomsten voor de gemeente zou opleveren, en dat we in die optie het meeste zouden kunnen realiseren van ons programma’.
De grootste oppositiepartij GBLV heeft inmiddels ook op de toetreding van GroenLinks tot de coalitie gereageerd. Volgens fractieleider Frank Rozenberg erkent de coalitie, door GroenLinks te vragen toe te treden, hun eigen tekortkomingen. ,,Met één raadszetel meerderheid aan een nieuwe raadsperiode te beginnen, is gewoon te kwetsbaar. Waartoe dat geleid heeft, hebben we de afgelopen twee jaar gezien. Of een college met vijf partijen het gewenste resultaat voor onze inwoners, bedrijven, verenigingen en organisaties gaat opleveren, mag de kiezer in 2022 bepalen.”
Snerend voegde Rozenberg eraan toe ‘bijzonder blij’ te zijn met de stap van de vier coalitiepartijen. Wel wees hij erop dat het toevoegen van een GroenLinks-wethouder aan B&W minstens 150.000 euro per jaar aan extra uitgaven betekent. Dat terwijl de gemeentelijke begroting al niet op orde is en de gemeente rode cijfers schrijft.
,,GBLV/Gemeentebelangen is zeer benieuwd naar de voorstellen die gemaakt gaan worden. De politieke uitersten zijn nu in het college vertegenwoordigd. Tegelijkertijd is ook de noodzaak van deelname van de ChristenUnie-SGP aan het college met slechts één raadszetel weggevallen. Dit geldt eigenlijk ook voor de drie zetels van de PvdA. Hoe daardoor in het college een nieuw machtsevenwicht gaat ontstaan, zullen wij ook met belangstelling volgen’’, aldus Rozenberg.