Nieuws
Nieuw bestemmingsplan voor Schakenbosch

Er komt een nieuw bestemmingsplan voor landgoed Schakenbosch. Dat heeft wethouder Jan-Willem Rouwendal aangekondigd in een vergadering van een commissie uit de gemeenteraad.

Met het nieuwe bestemmingsplan moet de woningbouw op Schakenbosch alsnog kunnen plaatsvinden inclusief de komst van een zorgvoorziening en het overeind houden van het wijkleercentrum Alles voor elkaar.

Het nieuwe bestemmingsplan zal gebaseerd worden op een op 7 juli door een meerderheid van de gemeenteraad (oppositie en VVD’er Arnold Brans) aangenomen amendement.

Over het totaal aantal te bouwen woningen (de eerder genoemde 325 of minder) liet de wethouder zich niet uit. Wel gaf hij aan dat voordat het nieuwe bestemmingsplan er komt er eerst met omwonenden en andere belangstellende een nieuw participatieproject zal starten over de plannen.

Daarbij zal het met name gaan over de effecten van het bouwplan Schakenbosch en alle andere bouwplannen in de buurt, op de verkeersbewegingen op de Veursestraatweg. Bezien zal worden of door een herprofilering van die weg de effecten van al dat verkeer op luchtvervuiling, geluid en veiligheid beperkt kunnen worden.

Het participatieproject moet binnen een aantal weken zijn afgerond. De uitkomsten kunnen dan in het nieuwe bestemmingsplan worden meegenomen. Daarnaast komt er ook nog een breder onderzoek naar de milieueffecten van alle bouwplannen maar dat is los van het bestemmingsplan.

Bekeken zal worden welk aandeel van de te bouwen woningen in de sociale sector kan vallen. Daarbij wordt ook gekeken naar zorgwoningen. Die mogen meetellen als sociale woning, zo gaven de raadsleden Bianca Bremer (GBLV) en Marie Christine van der Gronde (GroenLinks) aan. Beide partijen dienen het amendement van juli mede in. Daarin stond een eis van 30 procent sociale woningbouw.

,,Ik heb goede hoop dat de ontwikkelaar meewerkt’’, aldus de wethouder. Schakenbosch b.v. was woedend nadat de gemeenteraad in meerderheid het liggende bouwplan voor het landgoed afwees. Men dreigde met een miljoenenclaim, juridische actie tegen raadsleden, het stoppen van elke woningbouw en het afsluiten van Schakenbosch.

In een brief aan de gemeenteraad stelde de raadsman van Schakenbosch, mr. H. Beerman, dat een eerder met de gemeente gesloten overeenkomst verplichtte tot een goedkeuring van de bouw; het amendement in strijd was met het gesloten contract met de gemeente alsmede publiekrechtelijke normen; een geëiste milieu effect rapportage niet verplicht was; er geen plicht was tot meer participatie van omwonenden; er geen plicht was tot minder bebouwing en de eis van 30 procent sociale woningbouw onredelijk was.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter