Nieuws
IJssalon blijft, nieuw leven voor 23 andere brugwachtershuisjes

Of de ijssalon bij de Kippetjesbrug, beter bekend als de Nieuwe Tolbrug, soms verdwijnt? Neen dus. De ijssalon blijft. Wat is er aan de hand? De provincie Zuid-Holland wil 23 brugwachtershuisjes een nieuwe bestemming geven. Het huisje bij de Oude Tolbrug in Voorburg is door gedeputeerde Floor Vermeulen symbolisch overgedragen aan de Stichting Brugwachtershuisjes.  Bij de Oude Tolbrug dus, de Nieuwe ligt met ijsverkoop een paar honderd meter verderop aan de Vliet.Volgens de stichting is de overdracht van 23 brugwachtershuisjes uniek in Nederland.

De huisjes worden niet meer gebruikt doordat steeds meer bruggen op afstand worden bediend. Ze worden vanaf nu door de provincie geschikt gemaakt voor een nieuwe rol. Het brugwachtershuisje bij de Oude Tolbrug is het eerste pandje uit de reeks dat is opgeknapt en door de Stichting Brugwachtershuisjes wordt verhuurd. In het huisje komt een coaching praktijk, waarbij mensen worden begeleid bij het optimaal inzetten van hun talent.

Eerder dit jaar sloot de provincie hiervoor een overeenkomst met de Stichting Brugwachtershuisjes voor een periode van 5 jaar met de mogelijkheid om 5 keer 1 jaar te verlengen. De provincie blijft eigenaar van de huisjes en is verantwoordelijk voor het groot onderhoud. De Stichting is verantwoordelijk voor de uitvoering van het beheer en exploitatie en zal de exploitatie uit de huuropbrengst bekostigen. Voor het dagelijks beheer schakelt zij Villex in.

De brugwachtershuisjes zijn een belangrijk element binnen de erfgoedlijn Trekvaarten. Deze provinciale erfgoed lijn vertelt over de Intercity van de Gouden eeuw. Eeuwenlang waren de historische trekvaarten de belangrijkste manier van vervoer, van goederen maar ook van mensen. De trekvaarten zijn van belang geweest voor de economische ontwikkeling van onze oude Hollandse steden. Vooral dankzij provinciale subsidie, heeft de stichting Brugwachtershuisjes de afgelopen jaren meerdere projecten uitgevoerd om dit verhaal meer zichtbaar, beleefbaar en toegankelijk te maken. (foto provincie ZH)