Nieuws
Inwoners De Zijde: zelf beslissen over energie

Inwoners van de Leidschendamse wijk De Zijde willen zelf meebeslissen over hoe de energietransitie er in hun wijk uit gaat zien. Zij hebben zich georganiseerd in de ZWEC: de Zijde Wijkverenging Energie Commissie. De ZWEC heeft een wijkbijeenkomst georganiseerd waarop tientallen wijkbewoners af kwamen.

Op de bijeenkomst hielden vertegenwoordigers van De ZWEC, de gemeente en Energy Common Leidschendam-Voorburg (EC-LV) hielden ieder een presentatie. Tijdens de vragenronde werd duidelijk dat het voor inwoners lastig is om een goed beeld te krijgen van welke partijen actief zijn.

Veel inwoners hebben praktische vragen over isolatie, energiebesparing of bijvoorbeeld over alternatieven bij vervanging van een CV-ketel. Anderen willen meer weten over het lokaal opwekken van energie of de samenhang met regionaal en landelijk beleid op dit gebied.

Machiel Koning (ZWEC) is als wijkambassadeur het eerste aanspreekpunt voor inwoners die ‘iets’ met energietransitie willen. ,,Mensen mogen me alles vragen. Waar mogelijk geven we zelf antwoord. En als we het zelf niet weten, proberen we iemand te vinden bij wie ze wel goed terecht kunnen. Soms is dat de gemeente, soms EC-LV.”

Hank Ort, voorzitter van EC-LV: ,,Binnen EC-LV is inmiddels veel kennis opgebouwd over de energietransitie. Deze kennis stellen we graag beschikbaar voor alle inwoners. Zelf woon ik in Voorburg-West en ook daar zijn we als inwoners zelf in actie gekomen. Natuurlijk kun je afwachten tot de gemeente met plannen komt. Maar het werkt beter als inwoners zelf het voortouw nemen. EC-LV staat in ieder geval klaar om ze te ondersteunen.”

Esmeralda van Tuinen, gemeenteambtenaar belast met de energietransitie. ,,Het is een uitdagend onderwerp en we staan pas aan het begin. Een goede samenwerking tussen de gemeente en inwoners vinden we heel belangrijk. Hier worden mooie stappen gezet. We blijven dit soort initiatieven dan ook zeker steunen.”

Meer informatie of contact: Voor De Zijde en ZWEC: mail naar zwec@dezijde.nl ; voor EC-LV: kijk op http://www.ec-lv.nl of mail naarinfo@ec-lv.nl ; voor de gemeente: http://www.ingesprekmetlv.nl/energietransitie