Nieuws
Nieuw bouwplan Leidschendam Centrum

In het gebied tussen Oude Trambaan, Schoorlaan, Landscheidingstraat en Rijnlandstraat In Leidschendam komen 153 woningen: koop en huur. Er zitten geen sociale woningen bij. De bouwstart is voorzien voor eind 2021.

Bij het project gaat het om de zogenoemde Leytsche Hof. Daarvoor lag er al eerder een plan voor 100 woningen maar dat is van tafel gehaald. De nieuwe ideeën zijn afkomstig van WDevelop, BPD en KOW architecten. WDevelop (toen nog Schouten en De Jong Projectontwikkeling) en BPD waren ook bij het eerdere plan betrokken.

Op de hoek van de Oude Trambaan en de Rijnlandstraat komt een 40 meter hoge woontoren waarin vier tot vijf woningen per etage. Bovenop de toren komt een inspringende opbouw.

Langs de Rijnlandstraat komen woningen, vijf etages hoog. Dat geldt ook voor de panden aan de Landscheidingstraat. Aan de Schoorlaan komen huizen met drie tot vier etages. Op de hoek van Schoorlaan en Oude Trambaan komt een woongebouw van zes verdiepingen. Tussen dat gebouw en de woontoren komen ook woningen verdeeld over zes bouwlagen.

De te bouwen panden zullen in verschillende stijlen worden uitgevoerd en met verschillende soorten baksteen. Aan de Schoorlaan, waar een brede waterweg komt, zullen bijvoorbeeld een aantal woningen zadeldaken krijgen en er uit zien als Amsterdamse grachtenpanden.

Onder het hele complex komt een parkeergarage met twee lagen. In- en uitgang aan de Rijnlandstraat. Tussen de woningen in komt een groene hof voor gemeenschappelijk gebruik (ook voor spelen en sporten). Daar liggen ook de tuinen van de benedenwoningen. Leytsche Hof krijgt voor de bewoners ook twee grote fietsenstallingen. Er wordt gewerkt aan een vorm van car-sharing voor bewoners.

Van de 153 woningen zijn er 99 huur en 54 koop. De huren, voor appartementen tussen 50 en 99 vierkante meter, zullen uiteen lopen van 795 tot 1250 euro per maand. De prijzen van koopwoningen liggen tussen 245.000 en 575.000 euro. (illustratie Swinn adviesbureau)