De fractievoorzitters van VVD, CDA, PvdA, ChristenUnie-SGP en GroenLinks – Louise Kortman, Gijs Dupont, Jochem Streefkerk, Kees Verschoor, Jeroen van Rossum – hebben een brief aan de gemeenteraad geschreven over hun nieuwe bondgenootschap. De tekst luidt als volgt:
‘Geachte raadsleden,
Op zaterdag 5 september hebben de vier bestaande coalitiepartijen in Leidschendam-Voorburg VVD, CDA, PvdA en ChristenUnie-SGP samen met GroenLinks bekend gemaakt de coalitie en het college te verbreden. Op ons verzoek bent u reeds geïnformeerd door toezending van onze afspraken en openbare communicatie daarover.
Middels deze brief willen wij u aanvullend op de hoogte brengen en de achtergronden van deze beslissing schetsen. Leidschendam-Voorburg maakt, net als de rest van ons land, een zware periode door. De coronacrisis hakt erin op allerlei niveaus in onze samenleving. Ondernemers hebben het zwaar, banen staan op de tocht, verenigingen en instellingen zetten alle zeilen bij om het hoofd boven water te houden. Ook onze lokale overheid verkeert in moeilijk vaarwater. Het Rijk legt steeds meer verantwoordelijkheden bij de gemeente, ambtenaren worden zwaar belast door alle gebeurtenissen die elkaar in rap tempo opvolgen en financieel is het een uiterst onzekere tijd. De wereld om ons heen ziet er letterlijk en figuurlijk heel anders uit dan vlak na de verkiezingen in 2018, ten tijde van het coalitieakkoord. De bestaande coalitie was blijkens het verslag van de informateur in 2018 de meest voor de hand liggende. Tegelijkertijd werd in dat verslag al aangegeven dat de meerderheid van 1 zetel krap was en dat dat de opgave met zich meebrengt steeds te zoeken naar zo breed mogelijk draagvlak. De komende periode en de bijbehorende begroting zullen groot effect hebben op de wijze waarop onze gemeente door de coronacrisis komt. Daarom hebben de coalitiepartijen geoordeeld dat het goed zou zijn om de zoektocht naar breed draagvlak in zoverre te intensiveren, dat getracht zou worden een nieuw akkoord te sluiten met een extra partij. Hiermee kan immers dat brede draagvlak voor een langere periode gevonden worden, wat de stabiliteit en slagvaardigheid van het bestuur ten goede komt.
Op uitnodiging van de vier coalitiepartijen is er een gesprek gevoerd met D66 en een gesprek met GroenLinks waarbij de wens tot het verkrijgen van een breder draagvlak is uitgesproken. Daarbij is tegelijkertijd gevraagd of en onder welke voorwaarde deze partijen bereid zouden zijn mee te werken aan verbreding van de coalitie. Uit deze gesprekken bleek dat er onvoldoende basis was voor de uitwerking van aanvullende afspraken met D66. Met GroenLinks was deze basis er wel en zijn volgende gesprekken gevoerd. Omwille van de huidige situatie en de resterende tijd tot aan de komende verkiezingen, is er niet voor gekozen een volledig nieuw akkoord uit te onderhandelen. Het bestaande coalitieakkoord vormt de basis van de samenwerking, met daarbij een set aanvullende afspraken. Deze set afspraken doet recht aan de nieuwe werkelijkheid, zonder reeds ingezette processen tussentijds af te breken. Op zaterdagochtend 5 september hebben alle betrokken partijen hun definitieve akkoord op de afspraken gegeven, waarna dezelfde middag het akkoord bekend is gemaakt.
Gezien de moeilijke periode waarin we verkeren en de hoeveelheid en de aard van het werk dat op de gemeentelijke organisatie af komt, is ervoor gekozen het college uit te breiden met een extra wethouder. Voor deze extra formatieplaats dragen de vijf partijen Floor Kist voor als wethouder met de portefeuille Wonen, Welzijn, WMO, Water en Groen. Op dit moment is het wenselijk per direct te kunnen bouwen op een ervaren bestuurder binnen onze gemeente die snel de handschoen op kan pakken. De nieuwe coalitie komt met een ambitieus stimuleringsplan voor de lokale economie, werkgelegenheid en lokale recreatie. Het niveau van sociale voorzieningen, sport en cultuur blijft gelijk. De buitenruimte wordt ingericht zodat dit meer in lijn komt met het gebruik in en na coronatijd. In samenwerking met woningcorporaties wordt meer vaart gezet achter de woningbouwprogramma’s. De coalitie gaat afvaldump aanpakken en voorkomen onder andere door de komst van een afvalbrengstation. Tegelijkertijd komt er een onderzoek naar na-scheiding. Veiligheid krijgt, zeker in aanloop naar de komende Oud en Nieuw, meer aandacht. Ook in deze lastige tijd moet de begroting in 2022 structureel sluitend zijn. Om de financiële positie van de gemeente te versterken wordt intensief gekeken naar manieren om slimmer en beter te werken en ons geld efficiënt in te zetten. Zo wordt er onder andere een innovatie-budget beschikbaar gesteld voor de WMO.
De zoektocht naar breder draagvlak stopt niet met de uitbreiding van de coalitie en het zetten van de handtekeningen. De komende periode wordt in alle bovenstaande onderwerpen en de komende begroting nadrukkelijk ook de input en medewerking van andere partijen gevraagd. Het is onze stellige overtuiging dat deze set aan afspraken en een breed draagvlak voor de daaruit voortvloeiende acties ertoe bijdraagt dat onze gemeente op een verstandige wijze door de coronacrisis wordt geleid’.