Nieuws
Grond Mebin-betoncentrale zwaar vervuild

Er kunnen voorlopig geen woningen gebouwd worden op het terrein van de voormalige Mebin-betoncentrale aan de Vliet in Klein Plaspoel Polder (KPP). De grond is daarvoor te sterk vervuild met koper, lood, zink, nikkel en chemische verbindingen (PAK’s). Het betreft een ernstige bodemvervuiling die eerst opgeruimd moet worden.

Dat blijkt uit stukken die de gemeente, eigenaar van de grond, bij de Omgevingsdienst Haaglanden (ODH) heeft ingediend. Er moet 2000 kubieke meter vuile grond worden afgegraven en vervangen worden door schoon zand. De kosten worden geschat op 300.000 euro.

De vervuiling stamt uit de tijd dat hier een vuilstort zat. Er zal tot 1,5 meter diepte gegraven moeten gaan worden. Er zit ook minerale olie in de bodem. Asbest is niet aangetroffen. Het gaat om een oppervlak van 3000 vierkante meter.

Uit de stukken blijkt ook dat er in 2019 bij de sloop van Mebin en het opgraven van een oude olietank onjuist is gehandeld. Er was onvoldoende onderzoek gedaan, stukken waren er niet of niet correct ingevuld, de vervuiling was onvoldoende ingeperkt. ODH heeft de gemeente hierop gewaarschuwd en gedreigd met bestuursrechtelijk maatregelen als er nog eens gesaneerd werd zonder saneringsplan of een akkoord van ODH.

Probleem bij het opruimen wordt de bodemgesteldheid zelf. Her en der is sprake van drijfzand waarvoor zware machines er niet op kunnen. Wanneer de opruimingsoperatie start en hoe lang die gaat duren is nog onduidelijk.

In de gemeentelijke stukken wordt de toekomstige bestemming van het Mebin-terrein aangeduid met wonen, erf, tuin. Er is geen sprake van de aanleg van een nieuwe brug over de Vliet noch van een aansluitende weg.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter