Nieuws
Lasten burger gaan stijgen

De lasten voor de burgers gaan stijgen. Dat bleek tijdens een debat in de gemeenteraad over de plannen van de nieuwe coalitie na toetreding van GroenLinks. Wel zal getracht worden die lastenstijging zo beperkt mogelijk te houden.

De fractieleiders van de oppositiepartijen GBLV en D66, Frank Rozenberg en Jacco van Maldegem, wezen er beiden op dat de gemaakte afspraken bij toetreding van GroenLinks tot de coalitie van VVD, CDA, PvdA en ChristenUnie-SGP geld kosten. Zo vergt de extra GroenLinks wethouder, Floor Kist, alleen al 150.000 euro per jaar. Daarbij komt dat de gemeente nu al financieel in het rood staat.

Jeroen van Rossum, fractieleider van GroenLinks, erkende dat de lasten gaan stijgen. Daarnaast moet er door effectiever te gaan werken geld bespaard worden. Het geld dat de gemeente kreeg na verkoop van Eneco-aandelen (140 miljoen euro) zal zo worden besteed dat eraan verdiend wordt. Wethouder Jan-Willem Rouwendal stelde eerder al voor aandelen in netwerkbeheerder Stedin te kopen waardoor de gemeente jaarlijks dividend krijgt.

Van Rossum onthulde dat er bij het maken van de afspraken geen financiële doorrekening is gemaakt. Dat gebeurt pas bij het opstellen van de begroting 2021. Of die sluitend wordt liet de voorman van GroenLinks in het midden. Hij noemde een sluitende begroting ‘een ambitie’ en sprak over een begroting die ‘uiteindelijk’ sluitend zal zijn.

Frank Rozenberg hekelde de vorming van de nieuwe coalitie en de gepresenteerde plannen met als hoofdlijn dat het weinig ‘nieuws’ bevat en de kosten op burgers en bedrijven worden afgewenteld. Hij stelde voor de wethouders niet meer als 1 arbeidsplaats te rekenen doch als 0,8 zodat er ruimte ontstaat om Floor Kist zonder extra uitgaven aan te stellen. Voor stemden alleen GBLV en D66-gemeenteraadslid Peter van Dolen.

Jacco van Maldegem betoogde dat de aangegeven reden om de coalitie met GroenLinks uit te breiden, de coronacrisis, een ‘fabeltje’ is. Hij baseerde zich daarbij op de gesprekken die de coalitiepartijen met D66 voerden over toetreding tot de coalitie. Daarbij ging het alleen maar om het verlies van de meerderheid in de gemeenteraad door het afhaken van VVD’er Arnold Brans.

D66 had, volgens Van Maldegem, gewild dat de coalitie was doorgegaan met een minderheid in de gemeenteraad om daar bij elk voorstel een meerderheid te zoeken. Dat was volgens hem ook goed voor de inwoners. Een voordeel van de nieuwe coalitie zag Van Maldegem niet. ‘Er is geen visie’.

Jeroen van Rossum noemde de nu gevormde coalitie ‘niet mijn droomcoalitie’. In vergelijking met 2018 (vorming van de coalitie zonder GroenLinks, red.) was er volgens hem nu ‘meer compromis’ nodig. Hij noemde het ‘niet verstandig’ met een ‘mank bestuur’ verder te gaan. Door toetreding van GroenLinks wordt het beleid ‘aangescherpt’, aldus Van Rossum. De vorming van een geheel nieuwe coalitie, dan wel doorgaan van de oude coalitie als minderheid zag de GroenLinks-voorman niet zitten.

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter