Nieuws
Sociaaleconomische kwetsbaarheid kern onrust Leidschendam

De onrust in de Leidschendamse wijken Prinsenhof, Amstelwijk en De Heuvel komt voort uit de sociaaleconomische kwetsbaarheid van de bewoners. Dat is de katalysator van alles. Om de sociaaleconomische positie van de mensen te versterken is een alomvattend programma nodig dat jaren volgehouden moet worden.

Dat staat in een zogenoemde Startnotitie versterkingsprogramma Leidschendam-Noord die B&W aan de gemeenteraad hebben gezonden. In mei vroeg de gemeenteraad om een versterkingsprogramma voor de drie wijken. In eerste instantie willen B&W zich gaan richten op de Prinsenhof en het noordelijke deel van De Heuvel.

B&W vragen de gemeenteraad 350.000 euro om het programma te gaan voorbereiden. Het grootste deel daarvan is om een programmateam te vormen (225.000 euro). De rest gaat naar ‘urgente zaken’ (75.000 euro) en onderzoek en advies (50.000 euro). Het programma moet er in maart 2021 liggen. Daarna moeten de doelen bepaald worden, waar prioriteit aan wordt gegeven en hoeveel het mag gaan kosten.

Uit de Startnotitie blijkt dat er nu geen specifiek sociaal beleid, of wijkgericht beleid is. Bij het versterken van de sociaaleconomische positie moeten zaken als school, werk, leefomgeving en persoonlijke financiën meegenomen worden.

In het stuk staat dat De Heuvel Noord en Prinsenhof hoogbouw kampen met afval- en ongedierte problemen. De inrichting en uitstraling van De Heuvel Noord loopt achter op die van andere buurten. De meldingsbereidheid van inwoners in De Heuvel ten aanzien van hun omgeving blijkt ook lager te zijn.

Het etnisch heterogene profiel van buurten bemoeilijkt sociale cohesie en lijkt betrokkenheid van inwoners bij hun buurt te verminderen. Er wonen met name in Prinsenhof hoogbouw en De Heuvel Noord veel alleenstaande ouders en dus ook kinderen die opgroeien in eenoudergezinnen

Er zijn relatief veel inwoners (langdurig) afhankelijk van een bijstandsuitkering in De Heuvel Noord en Prinsenhof hoogbouw. Door bijstandsafhankelijkheid, schuldenproblematiek en werkloosheid ontbreekt voor een deel van de inwoners het toekomstperspectief. Het leidt ook tot een financieel instabiele situatie die gevolgen heeft op andere terreinen zoals opvoeding kinderen, gezondheid, participatie.

Vier overlast gevende groepen roeren zich met name in de Prinsenhof en De Heuvel/Amstelwijk. Er kan meer worden gedaan om overlast en criminaliteit te voorkomen, zo wordt geconcludeerd.

Inwoners uit deze wijken bewegen in mindere mate voldoende, zijn minder actief bij sportverenigingen en maken minder gebruik van culturele voorzieningen. Een strakke samenwerking tussen onderwijs en zorg is van belang. De ondersteuningsbehoefte in de wijken op het gebied van school en jeugdhulp is nog niet duidelijk. Wel staat vast dat het schoolverzuim hoog is. In De Heuvel wordt minder jeugdhulp afgenomen dan mag worden verwacht. In Prinsenhof is er juist een groter beroep op jeugdhulp- en zorg dan gemiddeld.

Als gekeken wordt naar de zogenoemde ‘vitaliteit’ van de wijken – waarbij sociale cohesie, veiligheid, wonen, voorzieningen en gezondheid de criteria zijn – dan scoort De Heuvel het slechtst van alle wijken in de gemeente, met Prinsenhof en Amstelwijk als tweede en derde. (foto gemeente)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter