Nieuws
Avalex praat met HVC over samenwerking

De top van afvalbedrijf Avalex, waar Leidschendam-Voorburg mede eigenaar van is, praat met de collega’s bij afvalbedrijf HVC uit Alkmaar over samenwerking. HVC is de grootste niet-commerciële afvalinzamelaar van Nederland. Begin 2021 moet blijken over de samenwerking er komt. Avalex zou dan aandelen HVC kopen. De verwerking van huishoudelijk afval, gft en grof vuil zou door HVC gedaan gaan worden.

De contracten die Avalex nu heeft voor de verwerking van grof vuil, huishoudelijk afval en gft lopen in 2021 af. Avalex zoekt dus een nieuwe partner of partners. Daartoe zou een Europese aanbestedingsprocedure gestart moeten worden. Door te gaan samenwerken met HVC wordt zulks vermeden. Bovendien is uit eerste berekeningen gebleken dat de optie-HVC 2 tot 4 miljoen euro per jaar goedkoper kan uitvallen.

Op last van de zes gemeenten die Avalex bezitten zoekt het bedrijf naar een verwerker die aan bron- en nascheiding doet, flexibel is, innovatief, werkt aan duurzaamheid en tegen acceptabele kosten werkt waarbij die kosten lager moeten liggen dan nu het geval is bij Avalex. HVC kan aan alle genoemde voorwaarden voldoen. Bovendien keert het bedrijf ook nog provisie uit aan de betrokken gemeenten. Binnen Avalex is echter afgesproken dat de samenwerking alleen wordt aangegaan als alle zes gemeenten ermee instemmen.

HVC heeft 44 gemeenten en zes waterschappen als aandeelhouders. Daaronder de gemeente Westland en de Hoogheemraadschappen Rijnland en Delfland. De onderneming levert ook wind- en zonne-energie alsmede energie uit biomassa. Daarnaast wordt warmte geleverd. In 2018 was er een omzet van 340 miljoen euro en een winst van 13 miljoen. Avalex zet 40 miljoen om en heeft nauwelijks winst. Bij HVC werken ruim 1000 mensen, bij Avalex nog geen 200.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter