Nieuws
Tienpuntenplan voor toekomst Damcentrum

De vereniging van eigenaren Nieuw Damplein heeft een tienpuntenplan gepresenteerd aan wethouder Astrid van Eekelen. De vereniging heeft in het hart van de Leidschendamse dorpskern meer dan tien bedrijfspanden, de openbare parkeergarage en zeventig woningen. Ze luidt de noodklok over het ondernemers- en vestigingsklimaat voor bedrijven en speciaalzaken. En doet voorstellen die moeten zorgen voor een vitaal economisch leven in het Damcentrum.

Er moet, aldus de vereniging, ingezet worden op een renovatie van het Damcentrum gericht op een hoogwaardig ondernemersklimaat voor restaurants, buurtwinkels, dienstverlenende bedrijven en speciaalzaken. De omzet van de dagwinkels is de afgelopen jaren sterk toegenomen en groeit de komende jaren verder door de nieuwbouw in het gebied. De restaurants deden voor de corona goede zaken maar hebben nu een permanente uitbreiding van hun terrassen nodig om de crisis door te overleven

Voor winkels buiten het dagelijkse boodschappencluster en voor dienstverlenende bedrijven zijn de perspectieven slecht. Volgens de vereniging moet de toeloop van klanten van buiten het centrum gaan groeien om deze categorie bedrijven een houdbare toekomst te bieden. Daarom moet de parkeergarage overdag moeiteloos bereikbaar worden, zonder verkeersopstoppingen. Ook is het nodig de straten in het winkelgebied een hoogwaardige uitstraling te geven, waarbij het straatbeeld benadrukt dat auto’s te gast zijn.

De vereniging wijst er op dat  de gemeente de noodzakelijke besluiten grotendeels al in 1998 heeft genomen. Maar ze heeft nooit prioriteit gegeven aan de uitvoering. Inmiddels is het dringend noodzakelijk dat de gemeente doorpakt met het project ‘bereikbaarheid en toegankelijkheid Damcentrum’. Anders glijdt het winkelgebied verder af naar een boodschappencentrum voor de wijk, een kleurloos centrum met leegstand en risico van malafide bedrijvigheid.

De vereniging doet de volgende voorstellen om voor het ondernemersklimaat in het Damcentrum te versterken.

1.    Maak de parkeergarage overdag voor winkelend publiek moeiteloos bereikbaar. Doe dat door het centrum te sluiten voor sluipverkeer, maar open te houden voor a) autoverkeer van bewoners van het centrum en omliggende wijken en b) gemotoriseerd verkeer van verder weg dat in de garage wil parkeren.

2.    Richt het Damplein, de Damstraat, de Damlaan en de Damhouderstraat in als straten waar de auto te gast is, zonder stoepen en met aantrekkelijk straatmeubilair dat voetgangers uitnodigt tot verblijf

3.    Realiseer bij de herinrichting van deze straten zoveel mogelijk nieuwe terrasruimte voor de restaurants

4.    Maak van het Sluisplein en de Sluiskant na 11.00 uur voetgangersgebied met terrassen.

5.    Voer in het kader van het ondermijningsbeleid een vestigingsvergunning voor de bedrijfsruimten in het Damcentrum in.

6.    Zet als gemeente, in samenwerking met de Stichting Promotie Damcentrum, eigenaren van bedrijfspanden en bewoners, in op acties die bijdragen aan een hoogwaardige positionering van het winkelgebied.

7.    Faciliteer als gemeente de komst van hoogwaardige bedrijven die de profilering van het centrum versterken

8.    Realiseer als gemeente de komst van startups en werkplekken voor zzp-ers, met name in de leegstand op de Damlaan en de oudbouw op het Damplein.

9.    Stimuleer als gemeente dat de ondernemersvereniging en de VvE Nieuw Damplein gezamenlijk een plan uitwerken voor een bij de bebouwing passende, hoogwaardige uitstraling van het voetgangersgebied

10.  Vergroot de parkeercapaciteit in het oostelijk deel van de Damlaan middels visgraatparkeren.

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter