Nieuws
Afvalbeleid loopt vast

De wekelijkse inzameling van restafval bij laagbouw stopt per 1 januari 2021. B&W slagen er echter niet in om voordien in alle wijken een alternatief systeem voor de afvalophaal in te voeren. Dat zal pas in de loop van 2021 het geval zijn.

Dat blijkt uit een bericht van B&W aan de gemeenteraad. De coalitie voerde in 2019 het wekelijks inzamelen weer in. Het tweewekelijks inzamelen zou ertoe leiden dat er veel afval bij containers werd gedumpt.

Het wekelijks inzamelen kostte 1 miljoen euro over twee jaar. Ondertussen ging B&W werken aan afvalsystemen per wijk, gebaseerd op de wensen en noden van de inwoners daar. Met ingang van 2021 zou dit ‘wijksysteem’ dan moeten werken.

Volgens B&W zijn er een aantal redenen waarom de planning niet wordt gehaald zoals nieuwe regelgeving rond stikstof, vereiste procedures (ontwerp- en aanwijsbesluiten, in beroep gaan), gewenste burgerinspraak, maatwerk per wijk en type aansluiting. Daarnaast zijn de coronamaatregelen een bepalende factor. Met elkaar praten in een videoconferentie is anders dan om tafel zitten met een grote wijkkaart.

Afvalbedrijf Avalex kampt ook met capaciteitsproblemen door corona en de extra hoeveelheid afval die daardoor wordt aangeboden (effect van het thuis werken). Onderaannemer Inovim kan het vele werk ook niet meer aan. Communicatie over en invoering van een nieuw afvalophaalsysteem schuiven daardoor naar de achtergrond. Avalex kan het er niet bij hebben en voor de inwoners wordt het te verwarrend.

De gemeente is nu al 170.000 euro extra kwijt aan de verwerking van het extra afval dat door de coronacrisis bij de inwoners ontstaat. De afvalkosten worden normaliter via de afvalstoffenheffing op de burgers verhaald.

De hoeveelheid restafval lag in de periode maart-juni 11,3 procent hoger dan over dezelfde periode in 2019. Bij plastic, metaal en drankverpakkingen was dat 107 procent, bij papier 4,5 procent en bij glas 2,4 procent. Het bezoek aan het afvalstation van Avalex lag 15 procent hoger dan vorig jaar. Alleen de hoeveelheden aangeboden groenafval (-1,8 procent) en textiel (-58 procent) daalden.

Wethouder Astrid van Eekelen wil een derde bakfiets gaan inzetten bij stadsbeheer om rommel bij containers op te ruimen. Er zijn nu twee bakfietsen in gebruik: Prinsenhof en Voorburg-Noord/Bovenveen.

Dit najaar wil Avalex starten met een speciale route voor het aanbieden van klein chemisch afval (KCA). Om afvaldumpingen tegen te gaan wordt gewerkt aan folders en andere communicatiemiddelen in andere talen dan het Nederlands.

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter