Nieuws
Aanvalsplan op rivierkreeft hard nodig

De Algemene Waterschappartij (AWP) wil een Aanvalsplan Rivierkreeft. ,,We moeten de rivierkreeft nu eindelijk aanpakken”, zegt Hans Middendorp, visbioloog en vicevoorzitter van de AWP. ,,Kikkers en salamanders verdwijnen uit sloten met veel kreeftjes. Terwijl provincies en waterschappen de biodiversiteit juist willen versterken.” Rode rivierkreeftjes zijn vooral een plaag in polders en waterrijke gebieden, zoals Zuid-Holland.

De AWP wil in de waterschappen met veel rivierkreeftjes vragen gaan stellen over een Aanvalsplan Rivierkreeft voor de eigen regio. ,,De gemeenten geven een heel duidelijk signaal af. Waterschappen hebben al veel te lang de andere kant opgekeken. Rivierkreeftjes zijn een landelijk probleem, dat lokaal moet worden aangepakt. Met ieder waterschap zijn eigen Aanvalsplan.”

Behalve schade door rivierkreeftjes aan de waternatuur, ondervinden de waterschappen ook financiële schade. Er zitten op sommige plekken zó veel kreeftjes, dat slootkanten inzakken door hun holletjes. En al die  uitgegraven grond in de sloot moet ook er weer worden uitgebaggerd.

Bij een aantal waterschappen is een onderzoek  naar de rivierkreeftjes uitgevoerd. Een panklare oplossing om snel van alle rivierkreeftjes af te komen, is niet gevonden. De voorlopig beste oplossing is het wegvangen van rivierkreeftjes. Dat vraagt wel om commitment en een lange adem, omdat de rivierkreeft zo succesvol is in het produceren van nieuwe babykreeftjes, en omdat je veel vaker volwassen mannetjes vangt en veel minder de vrouwtjes-met-eieren. En je moet blijven doorvissen, juist als de vangsten teruglopen.

De Algemene Waterschapspartij benadrukt dat beheersing van de aantallen rivierkreeftjes dus niet alleen gaat om de technische uitdaging om zo veel mogelijk kreeftjes weg te vangen. Ook moet de juridische knoop worden opgelost, wie er nou met welk vangsttuig op kreeftjes mag vissen. Verder spreekt het voor zich dat provincies en waterschappen samen moeten optrekken in het integraal bestrijden van rivierkreeftjes. Het gaat immers om een plaag in onze leefomgeving. (foto Natureday.com)

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter