Nieuws
Nieuw Damplein wil niet nog eens tien jaar wachten

De Vereniging van Eigenaren Nieuw Damplein dringt er in een open brief aan de gemeenteraad op aan om niet pas over tien jaar een einde te maken aan het sluipverkeer door het Damcentrum. De vereniging wil zo voorkomen dat het ondernemersklimaat in het centrum verder afglijdt. Ook wijst ze er op dat het autoverkeer zonder ingrijpen nog jaren onveilig blijft voor fietsers en voetgangers. Verder uitstel is niet te rechtvaardigen, aldus de briefschrijvers.

‘B&W stellen u voor om pas in 2030 in te grijpen in het doorgaande verkeer over de Vlietbruggen. Maar als u hiermee instemt laat u de bewoners en de ondernemers in de dorpskern van Leidschendam opnieuw voor jaren in de steek. Al in 1998 besloot uw raad om het doorgaande verkeer uit het Damcentrum te verplaatsen naar de N14. We wachten al 22 jaar tevergeefs op de uitvoering van dat besluit. En nu dreigt daar opnieuw minstens tien jaar uitstel bij te komen’.

‘Door opnieuw tien jaar te wachten houdt u als gemeenteraad de verkeersonveiligheid en een slechte leefomgeving in het Damcentrum in stand. En neemt u op de koop toe dat het ondernemersklimaat in de dorpskern verder verslechtert. Winkels en dienstverlenende bedrijven staan onder druk en trekken weg als hun klanten niet onbelemmerd naar de parkeergarage kunnen rijden.  Met weer tien jaar uitstel glijdt de bedrijvigheid in de dorpskern verder af naar een paar buurtwinkels achter de horeca aan de sluis. En neemt de leegstand toe, net als het risico van ondermijning door de komst van bedrijven met een vaag economisch profiel’.

‘Maak ons daarom niet blij met een dode mus. Toon bestuurlijke daadkracht en kies niet voor wéér tien jaar uitstel. Erken dat nu moet worden gehandeld, los van de vraag of er straks wel of geen brug bijkomt.  Maak zonder verder uitstel een einde aan het sluipverkeer dat het wonen, winkelen en werken in de dorpskern bederft. B&W schetsen zelf ook hoe dat kan: door het afsluiten van een klein stuk van het Damplein voor doorgaand verkeer te combineren met vrije doorgang voor de bewoners van het centrum en  de omringende wijken. En ook voor bezoekers, die dan  moeiteloos naar de parkeergarage mogen rijden om te parkeren en daarna hun weg te vervolgen. Als deze ingreep gelijktijdig word toegepast op de Wijkerlaan en de Kerkstraat (beiden in Voorburg, red.) rijdt het doorgaand verkeer over de Vliet voortaan over de doorgaande wegen waar het hoort’.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter