Nieuws
‘Dringend advies’: draag mondkap

Draag een mondkapje in gebouwen waar ook veel andere mensen komen, de zogenoemde publieke binnenruimten. Dit ‘dringende advies’ heeft het kabinet woensdagavond afgegeven. Nadere details worden morgen bekend.

Afgelopen maandag adviseerde het kabinet het dragen van mondkapjes alleen nog voor winkels in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag, gezien het daar snel oplopende aantal coronabesmettingen.

Het nieuwe ‘dringende advies’ geldt voor het hele land. Het onderwijs is uitgezonderd. Het dragen van een mondkapje is tot nu toe alleen verplicht in het openbaar vervoer op straffe van een boete voor passagiers die zich er niet aan hielden.

Patiënten, hun eventuele begeleider en andere bezoekers van de HMC-ziekenhuizen Antoniushove, Bronovo en Westeinde moeten vanaf heden een mondkap dragen. Alleen patiënten die zijn opgenomen op een verpleegafdeling hoeven het niet. Deze maatregel geldt op alle locaties en in alle ruimtes binnen de drie ziekenhuizen.

HMC-medewerkers droegen al sinds twee weken een mondneusmasker bij zorgverlening binnen anderhalve meter afstand. Nu dragen medewerkers in alle zorgverleningssituaties een masker. Patiënten mogen hun eigen mondneusmasker dragen. Als ze zelf geen masker bij zich hebben, krijgen ze er eenmalig één uitgereikt bij de ingang. De mondneusmaskers gelden voor iedereen vanaf 12 jaar.

De Reinier de Graaf-ziekenhuisgroep, waaronder het Diaconessenziekenhuis in Voorburg valt, heeft voor patiënten, begeleiders en bezoekers eveneens een mondkapjes-plicht ingevoerd.  Indien de persoon geen mondneusmasker heeft, krijgt hij deze bij de poort van het ziekenhuis. Verder geldt één bezoeker per patiënt per dag.

De oproep om zoveel mogelijk een mondkapje te dragen, kreeg tot nu toe nog weinig navolging. Bij de meeste supermarkten liepen de klanten – jong en oud – zonder bescherming rond. Ook werd er verschillend omgegaan met het aanbieden van schone winkelwagens en -mandjes. Bij de Kruidvat in Voorburg gaf de bedrijfsleider iedere klant persoonlijk een gereinigd mandje. Bij Hoogvliet in de Herenstaat stond buiten een rol papier en een fles waarmee de klanten zelf de karretjes konden reinigen.

Overigens was het in die winkel helemaal onmogelijk afstand te houden. Er was slechts één kassa open, met als gevolg een enorme rij klanten, die tot ver in de winkel liep. De opening van een tweede kassa bood weinig soelaas, omdat men daar alleen kon pinnen. Overigens merkte een kassière op dat ze eerder op de dag al was uitgescholden door een boze klant. Het nog jonge meisje was nog helemaal ontdaan van al die mensen met een kort lontje. Wie trouwens nog mondkapjes wil kopen, moet goed zoeken. In de meeste winkels zijn de wegwerp exemplaren uitverkocht.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter