Nieuws
Openbaar vervoer op de tocht

Snijden in het aanbod en/of maatregelen om meer inkomsten binnen te krijgen: voor deze keus staan de bedrijven openbaar vervoer in de Metropoolregio Rotterdam Den Haag, inclusief Leidschendam-Voorburg. Hen is gevraagd op korte termijn voorstellen neer te leggen bij de verantwoordelijke wethouders van de 23 betrokken gemeenten.

Dat blijkt uit stukken die wethouder Astrid van Eekelen aan de gemeenteraad heeft gezonden. De wethouders willen dat de kwaliteit van het vervoer overeind blijft, ze handhaven eerder gemaakte afspraken met de vervoerders doch er zal in 2021 geen extra geld voor het vervoer vrijgemaakt worden.

Door de coronacrisis hebben de vervoerders nu 45 procent minder passagiers dan vorig jaar. Het afgelopen jaar verdienden de vervoerders 300 miljoen euro aan de reizigers. Dat bedrag ligt dit jaar veel lager. Van dat ‘verlies’ dekt de rijksoverheid 93 procent. De rest moeten de vervoerders zelf dragen.

Voor 2021 is er geen verbetering in zicht. De vergoeding van de rijksoverheid zal zelfs dalen. Dat betekent dat de vervoerders forse verliezen wachten die zij niet kunnen dragen. Dus moet er gekeken worden naar kostenbesparingen en het binnen halen van meer inkomsten. Dat zal zonder taboes gebeuren.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter