B&W steunen een voorstel van D66 om de verspreiding van ongeadresseerd reclamedrukwerk tegen te gaan middels de verspreiding van een ja-ja sticker voor inwoners. Daar waar die sticker bij de brievenbus ontbreekt mag het drukwerk niet meer bezorgd worden.
Volgens wethouder Astrid van Eekelen leidt het voorstel tot minder afval. Dat doel onderschrijven B&W. Van alle papier komt nu nog 37 procent in het restafval terecht. Door de sticker wordt dat percentage veel minder. Het scheelt naar schatting jaarlijks 131 ton restafval.
De wethouder wijst erop dat het plan kan betekenen dat scholen, verenigingen en maatschappelijke organisaties minder oud papier kunnen ophalen. Zij krijgen daar 3,5 cent per kilo voor plus een gemeentelijke subsidie. Die beloopt nu 21.000 euro per jaar.
Om lokale ondernemers in coronatijd te ontzien – velen verspreiden folders via het reclamedrukwerk – bepleit de wethouder om de ja-ja sticker pas op 1 juli 2022 in te voeren.
Er moet bovendien nog een oplossing gevonden worden voor de kosten van het maken en verspreiden van de stickers, communicatie rond het initiatief en de handhaving ervan. (illustratie VNG)