Nieuws
Protestantse Gemeente Voorburg ziet kas leeg raken

De Protestantse Gemeente Voorburg, bestaande uit de Martiniwijk en Open Hof, is bang dat men binnen tien jaar op zwart zaad zit. Dat maakt de kerkgemeente bekend in een nieuwsbrief aan de leden. Er zijn werkgroepen ingericht die werken aan oplossingen om de financiële situatie weer gezond te krijgen. Men begint met een evaluatie van inkomsten en uitgaven. Ook wordt in andere gemeenten gekeken, hoe men daar in een vergelijkbare situatie aan oplossingen werkt.

In de Nieuwsbrief staat: ‘Onze Protestantse Gemeente Voorburg is op dit moment nog vermogend. Maar de afgelopen vijftien jaar geven we meer uit dan er binnenkomt (€ 286.000 in 2019). Ieder jaar wordt onze spaarpot dus leger. Dit ondanks onze pogingen om de jaarlijkse tekorten in te dammen.

De verkoop van kerken, orgels en pastorieën heeft veel opgeleverd. Ook acties als verhoging van de opbrengst van kerkbalans en het terugdringen van de kosten van het kerkelijk bureau hadden positieve effecten. Maar voldoende is het geenszins. De recente coronauitbraak leidde bovendien tot het verminderen van verhuurinkomsten en dalende beleggingsresultaten.

Het College van Kerkrentmeesters heeft een meerjarenbegroting opgesteld. Die geeft inzicht in de financiën op lange termijn, rekening houdend met te verwachten ontwikkelingen, zoals een dalend ledenaantal, dalende kerkbalansinkomsten en stijgende vaste lasten. Conclusie: als we zo doorgaan is rond 2028 het geld van de Protestantse Gemeente Voorburg op’.

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter