Nieuws
Afvalplan GBLV afgewezen

Burgemeester Klaas Tigelaar ziet er niets in om een ‘sluitende handhavingsstrategie voor afval’ te maken. Hij wordt daarin gesteund door de coalitiepartijen VVD, CDA, PvdA en ChristenUnie-SGP. Dat bleek tijdens een vergadering van een commissie uit de gemeenteraad. GBLV-gemeenteraadslid Maurice Hartsinck had via een motie om zo’n plan gevraagd.

Hartsinck: ,,Ondanks dat er al jaren vanuit de politiek met harde woorden maatregelen worden afgekondigd, ligt er wekelijks in ruim 50 straten gedumpt afval. Alleen al in de eerste helft van 2020 was er sprake van meer dan 1.400 gevallen van afvaldumping in de gemeente. Laat de burgemeester maar eens met een plan komen hoe hij vanuit zijn portefeuille de handhaving wil regelen en ook aangeven wat daarvoor nodig is. Vanuit de raad zijn er suggesties gedaan, maar nu is  wat ons betreft de burgemeester aan zet. Als hij vindt dat er een collegeverantwoordelijkheid ligt, dan horen we dat natuurlijk ook graag.”

Volgens de burgemeester is er al een handhavingsstrategie voor afval. Die is begin dit jaar door de gemeenteraad vastgesteld. Door de coronacrisis hebben handhavers echter andere taken. ,,En dat zal de komende tijd wel zo blijven.” Het maken van een strategie zoals Hartsinck wil kost volgens de burgemeester alleen maar  tijd en voegt niets toe. Bovendien kan er niet exclusief prioriteit aan afval worden gegeven want dan zou handhaving niets anders meer kunnen doen. Hij ontraadde de motie van de GBLV’er dan ook.

Woordvoerders van VVD, CDA, PvdA en ChristenUnie-SGP steunden de burgemeester. Namens de nieuwe coalitiepartij GroenLinks vroeg Natalie Reijnders of de voor Hartsincks wens benodigde handhavers er wel zijn, of snel ingehuurd kunnen worden. Zo niet dan zal er qua handhaving gekozen moeten worden, zo gaf zij aan.  Wouter Jorissen (D66) stelde de vraag wat ‘sluitend’ is en hoeveel de GBLV-wens zal gaan kosten. Reijnders en Jorissen kregen geen antwoorden op hun vragen. (foto Ap de Heus)

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter