Nieuws
Menpad Nieuwe Driemanspolder in gebruik genomen

In overleg met het Hoogheemraadschap van Rijnland en de aannemer is onlangs het menpad in de Nieuwe Driemanspolder bij Wilsveen opengesteld voor menners. Voor menners (aangespannen rijden) zijn er in de Randstad nauwelijks of geen paden waarop gereden mag worden . Daarom zijn zij aangewezen op de openbare weg met alle gevaren van dien.

Op initiatief van een aantal leden van de  Ruitervereniging De Blesruiters uit Stompwijk wordt al vele jaren getracht een veilige route te krijgen voor het aangespannen rijden. Een vrij liggend menpad heeft een zogenoemde halfverharding als ondergrond. Het is niet duurder dan een ruiterpad. De aanleg is mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van de gemeente Leidschendam-Voorburg.

Naast de vele Menleden die de vereniging De Blesruiters kent, zijn er in de regio nog vele recreatieve menners, die graag een ritje maken. Er zijn tal van goede en veilige mogelijkheden, maar het toelaten van Menners in recreatie gebieden wordt tot op heden niet toegestaan. Met name Staatsbosbeheer, die vrijwel alle gebieden in beheer heeft, ligt dwars.

Rond 2004 waren er plannen om de  350 ha. Nieuwe Driemanspolder tussen Zoetermeer en Leidschendam om te vormen van agrarisch tot waterberging en recreatiegebied. Door zitting te nemen in de Klankbordgroep werd vanuit de Blesruiters getracht hier een menpad in te laten opnemen. Vele, soms pittige, discussies zijn er gevoerd maar uiteindelijk werd er om financiële redenen geen menpad in het plan opgenomen. Wel was er een naast liggend wensenlijstje en daar prijkte een menpad bovenaan. Maar zoals dat gaat bij grote projecten er blijft zelden geld over.

De initiatiefnemers hebben toen ‘aangeklopt’ bij Leidschendam-Voorburg. Daar vond men een menroute vanuit Leidschendam via de Nieuwe Driemanspolder naar het paardendorp Stompwijk dusdanig belangrijk dat de benodigde financiële middelen beschikbaar werden gesteld.

Voorlopig is alleen een gedeelte in de Nieuwe Driemanspolder open. Er is nog een aantal werkzaamheden in uitvoering aan het toevoerkanaal vanuit Stompwijk (daar komt in noodgevallen het water vandaan). Zodra deze zijn voltooid hebben  de menners de beschikking over een  ongeveer 8 kilometer lange ’toegestane’ route.

Naast dit succes wordt ook al jaren getracht om de routes uit te breiden naar onder meer de recreatiegebieden Leidschendammerhout, Vlietland en het Balijbos. Met de door de provincie beschikbaar gestelde 3,2 miljoen euro zagen de initiatiefnemers hun kans schoon. Plannen werden ingediend, bestaande uit enkele uitgestippelde routes aangevuld met foto’s van de beschikbare mogelijkheden. Ook werd goed gekeken naar o.a. haalbaarheid, kosten en veiligheid. Maar zolang  Staatsbosbeheer ‘zijn kont tegen de krib gooit’, om maar met een paardenterm te spreken, is het vechten tegen bierkaai, aldus de initiatiefnemers.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter