Activiteiten
De Betovering gaat niet door

De Betovering, het theaterfestival voor met name de jeugd gedurende de herfstvakantie in Theater Ludens in Voorburg, gaat niet door. De Haagse organisator heeft alle 500 activiteiten in het kader van De Betovering geschrapt na de nieuwste coronamaatregelen van het kabinet. Voor Theater Ludens scheelt dat 1300 bezoekers in één week, aldus theaterdirecteur Rogier Helwig. Kaarthouders wordt verzocht het theater niet te bellen. Er wordt met hen contact opgenomen.

Of de overige voorstellingen in het theater wel doorgaan is nog niet helder. Door de coronamaatregelen moet het maximale aantal bezoekers terug van 45 naar 30 per voorstelling. Bovendien is de bar gesloten. ,,Dat alles scheelt ons per avond zo’n 500 euro’’, aldus Helwig. ,,We leden al verlies, dat wordt nu alleen nog groter.’’

,,Ik word hier allemaal niet vrolijk van. Ik begrijp de maatregelen wel en het is ook verstandig dat ze doorgevoerd worden, maar voor ons is het dramatisch. Het is gewoon niet leuk meer. Alle tijd en energie gaat op aan restitutieregelingen, aanpassingen van reserveringssystemen, overleg, het bedenken van slimme oplossingen, hygiënemaatregelen, verklaringen die gasten moeten invullen. Knettergek word je ervan.’’

De theaterdirecteur heeft zijn hoop nu gevestigd op nieuwe financiële steun van de gemeente. Hij heeft daarbij alle lof voor de wijze waarop de ambtenaren en de wethouder tot nu toe meedenken, meewerken en meehelpen.

De organisatoren van De Betovering hebben nog wel een goed bericht voor alle betrokkenen: ,,We hebben dit besluit met heel veel pijn in het hart genomen. Voor het eerst in het bestaan van De Betovering gaat het festival niet door. Gelukkig kunnen wij vrijdag 16 oktober samen nog een groot gebaar maken. Laten we samen met álle Haagse kinderen de stad betoveren, vanuit thuis, in de woonkamer, met het vrolijke lied ‘Kom uit je Bubbel’ en daarbij zo uitbundig meezingen en meedansen als je kan. Of met een zelfgemaakte alternatieve creatie. Ken je het lied en dansje nog niet? Check dan https://debetovering.nl/kom-uit-je-bubbel. Als je het leuk vindt, laat je ouders of begeleiders dan een filmpje van jouw versie op de socials plaatsen met de hashtag #debetovering2020 en laat zien dat jij ook meedoet en thuis een feestje viert. Volgend jaar komt de Betovering terug. En vergeet niet, ook binnen kan je zingen.” (illustratie De Betovering)