Nieuws
Groentip: Pruikzwam schittert in Voorburgs park

Ook vandaag een Groentip van Stadsbeheer: ‘De meeste mensen lopen onder deze ‘grande dame’ door, zonder te weten wat hun boven het hoofd hangt. Deze Pruikzwam, Hericium erinaceus, die momenteel schittert in park Vreugd & Rust in Voorburg hangt hoog in de boom en daardoor valt ze niet zo op. Stiekem zijn wij ook wel een beetje blij dat ze niet op plukhoogte hangt, want ze is eetbaar, maar ook best wel zeldzaam. Vergelijk het met een panda die je op het menu zet, dat doe je ook niet. Wil je deze soort toch eten dan kun je via Internet een kweekpakket bestellen. Ze vergelijken de smaak met die van kreeft.

De Pruikzwam is ambassadrice voor monumentale beukenbossen en, in ons geval, oude landgoederen als er maar genoeg oude bomen staan kan je haar sporadisch tegenkomen. In jonge bossen en parken zul je haar niet aantreffen ze houdt alleen van ouwe knarren. De pruikzwam is een zwakteparasiet en hecht zich in holtes en spleten van de boom. Ondanks het feit dat ze parasitair leeft zijn er gevallen bekend waar de Pruikzwam welig groeit en de boom er nagenoeg geen schade van ondervindt. Het aantal Pruikzwammen dat per jaar, in Nederland, te zien is schommelt tussen de 20 en 40 exemplaren. Dus wil je deze bijzondere Beatle bekijken je kan haar zien in het Voorburgse park Vreugd & Rust naast de speeltuin bij steen 9 van de Nacissenroute’.