Nieuws
NS schrapt treinen; geen drukte voorspellen HTM

Vanaf maandag 19 oktober schrapt de NS tijdelijk op enkele trajecten de inzet van extra forensentreinen tijdens de spits. De reguliere treindienst, ook tijdens de spits, gaat gewoon door. Verder worden de nachttreinen, die in het weekend rijden voor het uitgaanspubliek, opgeheven. Het doordeweekse nachtnet, inclusief de verbinding naar Schiphol, blijft ongewijzigd. Dat heeft de NS bekend gemaakt. Door de maatregelen rijden er 3 procent minder treinen. Redenen: een dalend aantal reizigers en het zich als NS voorbereiden op een mogelijke stijging van het aantal ziekmeldingen. ‘Zo kunnen we u een voorspelbare en betrouwbare treindienst blijven aanbieden’, aldus de NS.

Door het aanpassen van de dienstregeling per 19 oktober kan HTM niet meer de juiste drukte in tram en bus voorspellen. De drukte wordt onder andere gebaseerd op reisinformatie uit de afgelopen periode. Doordat de dienstregeling de komende periode een aantal keren wijzigt is deze informatie nu niet juist en is de drukte niet goed te voorspellen.

‘Als u een vraagteken ziet bij de poppetjes die de drukte voorspellen in een geplande reis, dan betekent dit dat er geen informatie beschikbaar is om de juiste voorspelling te doen. Wanneer HTM weer de juiste informatie heeft ziet u de voorspelde drukte aan één of meer poppetjes. Bij één poppetje is het rustig en zijn er veel zitplaatsen beschikbaar, bij twee poppetjes is de bezetting gemiddeld, en bij drie poppetjes zijn er waarschijnlijk alleen staanplaatsen beschikbaar’.