Nieuws
Den Haag: tien procent werkloosheid door corona

B&W van Den Haag voorzien dat door de coronacrisis de werkloosheid in de Hofstad dit jaar stijgt naar 8,4 procent en komend jaar naar 9,8 procent. Daarmee komt het percentage mensen zonder werk vrijwel op het niveau van de vorige economische crisis, nu zo’n tien jaar geleden.

Vanavond praat de gemeenteraad in Leidschendam-Voorburg over het tot nu toe door B&W gevoerde coronabeleid. Een maand geleden besprak de raad de toekomst na corona. Dat leverde alleen een grote hoeveelheid toekomstvoorspellingen op.

B&W van Den Haag schrijven hun gemeenteraad:  ‘De coronacrisis zet het Haagse economisch beleid in een heel nieuw daglicht. Wat begon als een gezondheidscrisis is uitgegroeid tot een internationale economische crisis van ongekende omvang, waarvan we de afloop nog niet kunnen voorspellen. Wel zien we dat veel Haagse ondernemers hierdoor in acute nood zijn geraakt en de effecten zich niet zullen beperken tot de komende periode’.

‘De Haagse economie is in acute nood en het voortbestaan van veel Haagse bedrijven staat direct onder druk en de banen van veel Hagenaars en Hagenezen staan op het spel. Jongeren en praktisch opgeleide werkzoekenden worden door de coronacrisis het hardst getroffen. Het aantal bijstandsuitkeringen kan volgens de raming oplopen van gemiddeld 21.000 in 2019 naar 22.000 in 2020 en 27.000 in 2021. Hierbij is nog geen rekening gehouden met de effecten van de tweede golf’.

‘Uit gesprekken met ondernemers volgt dat ze nu beginnen met het ontslaan van hun vaste personeel nadat ze aan het begin van de crisis al afscheid hebben genomen van hun flexibele schil. Ook is de verwachting dat de komende maanden het aantal faillissementen toeneemt. Corona raakt vooral de bezoekerseconomie hard, denk aan winkels, horeca, evenementen, cultuur, etcetera. Hier worden de maatregelen naar aanleiding van de tweede golf direct gevoeld’.

‘Het bezoek aan de binnenstad ligt nog steeds zo’n 50% lager dan voor de crisis. We vrezen voor een snel toenemende leegstand in de binnenstad en de winkelstraten, wat zal leiden tot een onaantrekkelijke gebieden. Als er nu niets wordt gedaan zal dit betekenen dat na de crisis veel investeringen nodig zullen zijn om de binnenstad en de winkelstraten weer levendig te maken’.

‘De groep ZZP-ers is in Den Haag zeer kwetsbaar en juist binnen deze groep heeft de afgelopen jaren de werkgelegenheidsgroei plaatsgevonden. ZZP-ers en het MKB worden hard geraakt door het wegvallen van opdrachten en klanten. Ze moeten hun businessmodel aanpassen om te kunnen overleven en mee te gaan met de versnelde digitalisering. Dit speelt vooral ook in de kwetsbare wijken’.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter