Nieuws
Maatjes trainen in interculturele communicatie

De maatjes van Project Kans, onderdeel van de Stichting IBCE, hebben in de Valkhof Leidschendam een training ‘interculturele communicatie’ gevolgd. Bij aanvang van dit schooljaar zijn zes gemotiveerde studenten Toegepaste Psychologie en Social Work, gekoppeld aan zes jonge statushouders uit de gemeente Leidschendam-Voorburg.

Het doel van het maatjesproject is om de jonge nieuwkomer ‘te versterken’ en spelenderwijs bekend te maken met Nederlandse gebruiken en gewoontes, maar ook om het maatje met de cultuur van jongeren kennis te laten maken. Daarnaast worden ook de andere gezinsleden bij het project betrokken, waarbij integratie en ‘het opbouwen van een sociaal netwerk’, aandachtpunten zijn. Tijdens de training zijn onderwerpen als ‘verschillen in cultuur’, ‘normen en waarden’ en het toepassen van praktische vaardigheden behandeld. Een enthousiast maatje uit het vorig schooljaar vertelde over haar opgedane ervaringen bij het maatjesproject: “Het was niet altijd makkelijk, maar ik heb er veel van geleerd en had het zeker niet willen missen!”

Coördinator Frans de Haas is tevreden over de training: ,,Het was nog even spannend of de training wel kon doorgaan in verband met de aangescherpte Coronamaatregelen, maar het schoolgebouw is groot genoeg om aan deze richtlijnen te voldoen. Het groepsproces, waarin je ervaringen met elkaar deelt, werkt het best als je fysiek bij elkaar komt. Met deze training zijn de maatjes op weg geholpen en dat vertaalt zich terug in de begeleiding naar de jongere en het gezin.”

Project Kans van de Stichting Interculturele Bevordering Contact & Educatie (IBCE) biedt sinds 2018 een samenhangend activiteitenprogramma aan ter ondersteuning van statushouders-gezinnen. Stichting IBCE is een multiculturele welzijnsorganisatie, opgericht in 2001, om diverse groepen mensen binnen de gemeente Leidschendam-Voorburg bij elkaar te brengen.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter