Wethouder Juliette Bouw (CDA) blijft aan als wethouder ook al heeft de gemeenteraad haar voorstel om een nieuwe Vlietbrug in Leidschendam te bouwen, afgewezen. Dat gebeurde met veertien stemmen voor (VVD, CDA, ChristenUnie-SGP) en 21 tegen (GBLV, D66, PvdA, GroenLinks).

,,Ik vind het oprecht jammer dat mijn voorstel het niet heeft gehaald. Heel erg jammer voor onze inwoners. Ik heb mijn best gedaan. Het onderzoek was ingewikkeld, de oplossing niet eenvoudig. Er zijn tegengestelde belangen en gevoelens. Ik respecteer uw besluit’’, aldus Bouw. De reservering van 19,7 miljoen euro voor de brugbouw wordt uit de begroting gehaald, zo gaf zij aan.

Dat een raadsmeerderheid tegen de brugbouw was, bleek begin oktober al tijdens een commissievergadering over het project. Onder het vorige college van B&W sneuvelde de brug ook al eens. Dat college bestond uit GBLV, D66, PvdA en GroenLinks.

Bouw zal nu zo snel mogelijk zogenoemde DRIP’s – borden die aangeven welke route automobilisten het best kunnen rijden – en borden die aangeven dat de Sluisbrug in Leidschendam open staat, laten plaatsen in en rond het Damcentrum. Op die manier moeten automobilisten ontmoedigd worden door dat gebied te rijden.

Het effect van de borden zal gemeten worden. Met die informatie komt Bouw dan terug naar de gemeenteraad. Formeel moet het aantal auto’s dat de Sluisbrug dagelijks passeert teruggedrongen worden naar 5000 tot 6000. Nu ligt dat aantal duizenden hoger.

Daarnaast start de wethouder een zogenoemd ‘participatietraject’ met bewoners en ondernemers in het Damcentrum over aanvullende verkeersmaatregelen in dat gebied. Welke dat zijn wil Bouw pas bekend maken bij de start van het traject. Coalitiepartij PvdA vroeg daarnaast om een actieplan voor leefbaarheid en levendigheid Damcentrum. Dat moet er in 2021 liggen. Bouw reageerde daar niet direct op.

Een voorstel van D66 om nu al te beslissen over het invoeren van selectieve toegang van auto’s tot het Damcentrum en de Sluisbrug haalde het niet. Voor was alleen die partij zelf. Ook een idee van GBLV om na een jaar monitoring selectieve toegang in te voeren als andere maatregelen niet genoeg effect blijken te hebben, werd afgewezen. Alleen GBLV was voor.

Tijdens het debat bleek dat VVD en CDA met selectieve toegang kunnen leven doch alleen in combinatie met de bouw van een nieuwe Vlietbrug. Selectieve toegang zonder die brug wijzen beide partijen af.

CDA-woordvoerder Ron van Duffelen uitte lof voor de eigen wethouder. ,,Zij heeft het prima gedaan.’’ In relatie tot de campagne voor de gemeenteraadsverkiezing van maart 2018 en de lobby die het CDA toen onder leiding van Juliette Bouw voerde voor komst van de nieuwe Vlietbrug zei hij: ,,De mogelijkheid voor een nieuwe brug kwam op tafel bij deze coalitie. Wij wisten dat er een kans was dat wij het niet zouden redden. Dat is het democratisch proces en dat respecteren wij.’’

Komend jaar beslist de gemeenteraad wat er moet gebeuren met de grond die in Klein Plaspoelpolder was gereserveerd voor de brugbouw. Een GBLV-plan om die reservering nu al te schrappen haalde het niet: voor waren alleen GBLV en D66.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter