Nieuws
Geld voor toekomstbestendige retail

Om de retailsector in de gemeente toekomstbestendig te maken heeft de gemeente een deal gesloten met ondernemers, winkeliersverenigingen, vastgoedeigenaren en de onderwijssector. De deal geldt voor 3 jaar. De gemeente steekt er 150.000 euro in, Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) 60.000 euro. Bij de rijksoverheid is 350.000 euro aangevraagd.

Dat heeft wethouder Astrid van Eekelen de gemeenteraad bericht. Volgens de wethouder was er al een transformatie van de retailsector nodig. Dat is nu door de coronacrisis versterkt. Het gaat dan om zaken als digitalisering, innovatie, nieuwe vormen van dienstverlening en het vernieuwen van businessmodellen. De consument wil gemak, beleving, persoonlijke aandacht en verbinding, aldus de wethouder. Daarop zal ingespeeld moeten worden.

De wethouder stelt dat de betrokken partijen de retailers willen gaan helpen bij vernieuwing en aanpassing. Het onderwijs gaat zich meer richten op de vraag vanuit de retailsector. Winkelgebieden zullen waar nodig aantrekkelijker gemaakt worden.

De samenwerking tussen de betrokken partijen is eigenlijk begin 2020 al begonnen. Nu wordt deze geformaliseerd. In winkelcentrum Julianabaan Voorburg is onlangs een HYPElab gestart gericht op nieuwe innovaties en technologie voor de ondernemers daar.