Nieuws
Partijen willen lagere waterschapsbelasting Delfland

De Algemene Waterschapspartij (AWP), PvdA en CU/SGP pleiten voor een verlaging van 10% van de waterschapslasten voor de inwoners van Hoogheemraadschap Delfland, waar Voorburg onder valt.

Nu betalen alle inwoners samen 54% van de waterschapsbegroting; land- en tuinbouw alsmede bedrijven de rest. De AWP, PvdA en CU/SGP stellen voor om de kostentoedeling om te keren. Dat betekent 10% lagere waterschapslasten voor inwoners. ,,Bedrijven gaan in ons plan iets meer betalen. Maar omdat alle bedrijven jarenlang voordeel hebben gehad van de scheefgroei in WOZ-waarden (basis voor de belastinghoogte, red.) tussen woningen en bedrijven, is dat een redelijk offer voor het maatschappelijk belang”, zegt Hans Middendorp, fractievoorzitter van de AWP Delfland.

Het sociaal maatschappelijk gevolg voor de minder draagkrachtige inwoners staat centraal bij AWP, PvdA en CU/SGP.  ,,De verschuiving in de kostentoedeling is vooral in het voordeel van huurders”, stelt Leon Hombergen, fractievoorzitter van de PvdA. ,,Ook huiseigenaren tot een WOZ-waarde van 500.000 euro gaan er trouwens iets op vooruit.”

,,Dit voorstel brengt de verhoudingen tussen de verschillende soorten belastingbetalers meer in balans”, zegt Pieter-Jan Hofman van ChristenUnie/SGP. ,,En voor de grote groep van inwoners die afhankelijk zijn van bijvoorbeeld de voedselbank maakt 10% lagere waterschapsbelasting een groot verschil om het hoofd boven water te houden.”

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter