Nieuws
Zware kritiek op plan Leidschendamse probleemwijken

Coalitiepartijen VVD en CDA alsmede oppositiepartij GBLV hebben forse kritiek op de plannen van B&W om de Leidschendamse probleemwijken Prinsenhof, Amstelwijk en De Heuvel te gaan versterken. Dat bleek in een vergadering van een commissie uit de gemeenteraad. De gemeenteraad vroeg in mei om de plannen als reactie op de onrust in de wijken vanwege de talrijke autobranden daar alsmede overlast van jongeren.

VVD-gemeenteraadslid Sabrina van den Heuvel hekelde het feit dat alles weer van achter het bureau is bedacht en niet via contacten met de wijkbewoners zelf. Ook sprak zij over ‘bar weinig inzicht’ in de problemen van de wijken. Het raadslid keerde zich tegen het starten van allerlei nieuwe dingen. In plaats daarvan moet gebruik gemaakt worden van hetgeen er al is: organisaties die al met allerlei activiteiten in de wijken zitten. Van den Heuvel verweet B&W een gebrek aan realiteitszin. Zij noemde de 350.000 euro die B&W vragen voor het opstellen van een uitvoeringsplan voor de bedachte maatregelen ‘absurd’ en ‘geldverspilling’. Dat plan moet er in maart 2021 liggen.

Volgens CDA-gemeenteraadslid Jan Hendriks ‘kan en moet beter’. Hij pleitte voor meer snelheid en daadkracht. Ook hij riep B&W op de kracht van de wijkbewoners zelf te gebruiken. Voorts stelde hij voor dat de gemeente organisaties die al in de wijken actief zijn, gaat aansturen. Het losse eigenbelang van die organisaties moet opzij gezet worden.

Namens GBLV stelde Maurice Hartsinck dat B&W niet hebben gedaan wat de gemeenteraad heeft gevraagd namelijk de versterking van de wijken als ‘groot project’ bestempelen. Daarvoor geleden specifieke regels. Zo dient er een startdocument gemaakt te worden op basis van een probleemanalyse met specifieke, meetbare, realistische en tijdgebonden doelstellingen, inclusief beleidsalternatieven en een kostenraming. ,,Waar is de visie? Wat willen B&W? Wat is de doelstelling? Hoe wilt u zaken gaan oplossen?’’, vroeg het raadslid burgemeester Klaas Tigelaar.

De burgemeester noemde het versterkingsprogramma een ‘zaak van lange adem’. Het is volgens hem een utopie te denken dat de gemeente nu al weet wat er moet gebeuren en hoe. Ambtenaren zijn in de wijken actief om met de bewoners problemen en oplossingen te bespreken. ,,We doen het met de wijk. Niet vanachter het bureau’’, aldus Tigelaar. Daar is ook de gevraagde 350.000 euro voor nodig, zo gaf hij aan. In maart moeten er een uitvoeringsprogramma en -plan liggen. Daarvoor zal dan ook blijvend geld vrijgemaakt moeten gaan worden. Hoe dan ook zal niet alles kunnen en zullen er prioriteiten gesteld moeten worden. ,,We willen versterken wat er al is, verbinden en aanvullen’’, aldus Tigelaar.

De zaak komt binnenkort in de gemeenteraad opnieuw aan de orde aangezien VVD en CDA aankondigden hun eigen wensen in moties te willen gaan vervatten. (foto Rijksdienst voor cultureel erfgoed)

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter