Deals die de gemeente met projectontwikkelaars sluit blijven geheim. Ze zullen niet direct na ondertekening aan de gemeenteraad worden gezonden. Alleen als gemeenteraadsleden om een specifiek document vragen, zal het worden verstrekt. Er worden dan wel persoonlijke en financiële gegevens uit weggehaald.
Dat is de uitkomst van een debat in een commissie van de gemeenteraad. GBLV-gemeenteraadslid Arnold Brans wilde dat de zogenoemde intentie- en anterieure overeenkomsten direct na het afsluiten ervan automatisch naar de gemeenteraad zouden worden verstuurd. Daardoor kan de gemeenteraad bouwplannen niet adequaat beoordelen, zo meende hij.
Volgens wethouder Jan-Willem Rouwendal staat er helemaal geen wezenlijke informatie in de stukken. Feitelijk is een intentieovereenkomst een aankondiging dat een ontwikkelaar gaat bekijken of er op een bepaald stukje grond iets gerealiseerd kan worden. Pas na vele jaren wordt duidelijk of zoiets gerealiseerd wordt. En dan geldt een bestemmingsplan-procedure waarbij de gemeenteraad nauw betrokken is.
Bij anterieure overeenkomsten gaat het volgens de wethouder om stukken waarin is geregeld hoeveel een ontwikkelaar moet betalen voor ambtelijke ondersteuning voor het uitwerken van zijn plannen. Er staat niets in over de inhoud van de plannen zelf, aldus Rouwendal. Het levert raadsleden dus niets extra’s op, zo gaf hij aan.
Steun kreeg de wethouder van VVD, CDA en PvdA; een raadsmeerderheid. Alleen D66 sloot zich bij Brans aan. Die trok zijn voorstel vervolgens in. Inwoners en andere belangstellenden kunnen de deals tussen gemeente en ontwikkelaars alleen via een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur, bemachtigen. (illustratieve foto)