Nieuws
Shanique Dessing wil dodelijker voor doel worden

Met een doeltreffende rechtse directe luisterde Shanique Dessing onlangs tegen VV Alkmaar haar 50ste wedstrijd voor ADO Den Haag Vrouwen op. Belangrijk doel voor de creatieve aanvaller en student bedrijfseconomie is om haar rendement te vergroten.

Weer fit en klachtenvrij vierde Shanique Dessing in de thuiswedstrijd tegen Alkmaar haar rentree na twee duels te hebben gemist met een hamstringblessure. ,,Het voelt nu allemaal goed.” Hoewel het even duurde voor zij goed in de wedstrijd zat, drukte de technisch vaardige vleugelspits direct haar stempel op de wedstrijd (zoals te zien is in de samenvatting:  https://www.youtube.com/watch?v=LyhnI_0Zvsg ). ,,Ik begon niet heel sterk, moest er eerst weer inkomen. Maar naarmate de wedstrijd vorderde, ging het steeds beter. Vooral aan de laatste 20 minuten hield ik een goed gevoel over.” In die fase nam Shanique de Haagse gelijkmaker voor haar rekening door na een afgeslagen hoekschop de bal te veroveren en van net buiten het strafschopgebied met dodelijke precisie uit te halen.

Met wat meeval had Shanique zelfs goed voor een hattrick kunnen zijn. Twee keer dook zij op het juiste moment op voor het doel, maar verdwenen haar pogingen over het doel. Een switch van de vleugel naar de plek achter de spitsen hielp om kansen te krijgen. ,,Van tevoren hadden wij afgesproken dat wij afhankelijk van hoe de tegenstander stond zouden kijken of het nuttig was om te switchen.” Trainer Sjaak Polak gaf daarvoor na een kwartier het sein en Shanique merkte dat zij als ‘nummer 10’ meer vrijheid tussen de linies genoot en makkelijker voor het doel kwam. Aan dat laatste werkt zij nu ook graag, want ,,het rendement moet omhoog.” In haar eerste 50 wedstrijden voor ADO Den Haag Vrouwen was Shanique goed voor 8 goals en 6 assists.

Uit voorzorg na 45 minuten gewisseld zag Shanique de tweede helft tegen Alkmaar met de andere reserves vanaf de tribune. ,,Als gewend bent om in de dug-out dicht bij de spelers en het veld te zitten, voelt dat vreemd. Maar in deze tijd is het nu eenmaal zo.” Zij zag haar ploeggenoten ook bij een voorsprong vol overgave op tegenstanders blijven jagen. ,,Zo hadden wij het afgesproken en wij zijn het blijven doen om zij daar de hele wedstrijd moeite mee hadden.” Dat Alkmaar toch nog gelijk maakte, was onderwerp van discussie in de nabespreking. ,,De conclusie was dat wij beter kunnen communiceren en niet op elk moment druk hoeven te zetten.”

Met de Nederlandse profvoetballers zijn de spelers in de Vrouwen Eredivisie de enige sporters die in coronatijd nog wedstrijden mogen spelen. ,,Ik denk dat wij in een bevoorrechte situatie zitten en zie het ook als bevestiging dat wij er aankomen en in de toekomst onder het betaalde voetbal gaan vallen.” Het voetballen gaat nu wel met extra opofferingen gepaard. ,,Wij worden elke week getest en moeten in een bubbel leven en ons aan regels en afspraken houden.” Het kan soms lastig zijn contacten met anderen zoveel mogelijk te beperken, maar Shanique ziet het ook als haar verantwoordelijkheid. ,,Mijn studie bedrijfseconomie aan de Erasmus Universiteit doe ik nu helemaal thuis online. Mijn ouders werken nu eveneens thuis en zien ook bijna niemand. Alleen mijn zus gaat het huis uit naar school. Ik probeer zoveel mogelijk anderhalve meter afstand van haar te houden, want dat moet nu eenmaal.”

ADO Den Haag Vrouwen ontvangt vrijdag 13 november Ajax in het Cars Jeans Stadion.

(tekst Roeland Gelink, foto Peter Looijen)