Nieuws
Midvliet: keuze voor concurrent is ‘ondoordacht’

Bij de lokale omroep Midvliet is men ‘verrast’ door het feit dat B&W ervoor kiezen een nieuwe zendmachtiging te gaan geven aan de Stichting omroep Leidschendam-Voorburg (LVTV). Bestuurslid Cees Siermann noemt de keuze ‘ondoordacht’. Bij de omroep worden de argumenten van B&W om voor LVTV te kiezen bestreden.

Zoals Vlietnieuws gisteren berichtte kozen B&W voor LVTV omdat Midvliet slechter scoorde bij representativiteit van de programmaraad (PBO); het mediaproduct daar waar het gaat om sociale media en jongeren alsmede de lokale inzet ook bij burgerparticipatie; bedrijfsvoering (hoge kosten, geen commerciële inkomsten, draaien op subsidie gemeente).

Volgens het bestuur van Midvliet en de 50 vrijwilligers die er actief zijn hebben B&W geoordeeld op basis van ‘een papieren exercitie en doet geen recht aan de werkelijkheid. Midvliet voldoet aan alle formele wettelijke vereisten, van representativiteit van het PBO tot het toereikend media aanbod, van financiële huishouding tot multimedialiteit’.

‘Maar Midvliet is meer’, zo staat in een verklaring van de omroep. ‘Midvliet betekent wat voor de lokale samenleving’. Gewezen wordt op de samenwerking met maatschappelijke organisaties, het onderwijs en Omroep West. ‘Midvliet is een brede lokale omroep is en een maatschappelijke rol vervult die verder gaat dan het produceren van korte online filmpjes. Midvliet is geen commerciële producent, maar een echte publieke lokale omroep’.

Gewezen wordt op de nieuwsvoorziening in coronatijd, livestreams van evenementen die door corona niet door konden gaan met publiek, achtergronden bij het nieuws, sport in de regio, een muziekaanbod voor álle doelgroepen, podcasts, Instagram stories, live radiotalkshows met gasten en documentaires.

‘Het is zuur te constateren dat al het bovenstaande met een pennenstreek dreigt te worden vernietigd ten faveure van een commerciële producent uit Rijswijk die zich als LVTV presenteert met mooie beloften en een veel smallere maatschappelijke taakopvatting. In één klap alle opgebouwde waarden kwijt die een publieke lokale omroep zo uniek, relevant én noodzakelijk maken voor de lokale samenleving’.

‘Het bestuur en de medewerkers rekenen op de wijsheid van de gemeenteraadsleden om het advies van het college niet over te nemen en Midvliet als brede, gedragen omroep ook voor de komende vijf jaar te kiezen. Dat hebben de inwoners van Leidschendam, Voorburg en Stompwijk verdiend’.

Op de sociale media is een storm van kritiek losgebroken op het voorstel van B&W om Midvliet de zendmachtiging te ontnemen.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter