Nieuws
Vreugd en Rust blijft na opknapbeurt ‘lustoord’ en ‘gebruiksgroen’

Mooi Voorburg heeft in een ledenbrief meer bekend gemaakt over de toekomst plannen voor het Voorburgse park Vreugd en Rust. De inrichting moet terug naar die van vroegere eeuwen. Maar de mensen mogen er nog wel in. In samenspraak met de gemeente werkt Mooi Voorburg verder aan de uitwerking van een veelomvattend project om, waar mogelijk, het park in de oude Zocher-luister te herstellen. ,,Daarbij hebben we er oog voor dat Park Vreugd en Rust, als ‘lustoord’ en ‘gebruiksgroen’ voor de dagelijkse bezoekers, niet alleen mooi, maar ook praktisch en bruikbaar moet zijn ingericht”, zo staat in de nieuwsbrief.

Het project bestaat uit een 28-tal deelprojecten, die in het subsidiejargon ‘Prestaties’ heten. Voor het komende jaar komen in uitvoering: bloemperken bij hotel/restaurant Central Park, Brasserie de Koepel en het tennispaviljoen. Ook wordt de tuin rondom Central Park meer bij het park betrokken. Op het eiland in de huisvijver worden de voortwoekerende bamboestruiken verwijderd. De hekken op en rond de hertenweide worden vervangen. Met de gemeente en Middin (hulporganisatie voor mensen met een beperking, red.) zijn er gesprekken om de weide op meer tijden openbaar te maken door het inpassen van een picknickweide.

De vijver krijgt weer een brug op de smalste plek, zoals dat ook in het verleden geweest is. De vijver wordt ook weer verbonden met de Vliet, waardoor er in het pad langs de Vliet een bruggetje komt. Ook is een aanlegsteiger aan de Vliet aangevraagd. Tenslotte worden de paden opgeknapt en voorzien van een witte parelgrindlaag. Op dit moment werkt de gemeente aan de voorbereiding van de stukken die aannemers ontvangen om er hun prijzen op te baseren.

Na een lange behandelingstijd is nu de eerste fase subsidie van de erfgoedlijn landgoederen tweehonderdduizend Euro ontvangen van de provincie Zuid-Holland. In behandeling zijn een aantal prestaties uit de tweede fase en een paar in het kader van de erfgoedlijn trekvaarten. Met de gemeente wordt een informatiefolder gemaakt over alle prestaties. Die wordt opgesteld voor het College van B&W en de gemeenteraadsleden. Ook komt  deze beschikbaar voor inwoners en belangstellenden.

Op initiatief van Mooi Voorburg is door de Historische Vereniging Voorburg het boek ‘Vreugd en Rust, gastvrije buitenplaats met een park van Zocher’ gepubliceerd in een luxe uitgave, met een omvang van 208 pagina’s. U kunt dit boek bij de stichting Mooi Voorburg bestellen op de website of bij het secretariaat: secretaris@mooivoorburg.nl

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter