Nieuws
Energiebesparing bedrijven afdwingen

Alle partijen in de gemeenteraad, behalve de VVD, vinden dat de plicht van lokale bedrijven om aan energiebesparing te doen, actief gehandhaafd moet worden. Nu gebeurt dat eigenlijk niet, ook al bestaat de plicht voor de ondernemers om aan energiebesparing te doen al sinds 1993.

Dat er niet gehandhaafd wordt bleek uit een onderzoek van de Rekenkamercommissie. Die stelde ook voor de handhaving wel ter hand te nemen. Voor de gemeente doet de Omgevingsdienst Haaglanden (ODH) dat. Alleen bij pure onwil van de ondernemer wordt er nu ingegrepen.

,,We hebben het laten lopen’’, verklaarde D66-gemeenteraadslid Charlotte Bos. ,,Niet handhaven kan niet’’, stelde CDA’er Ron van Duffelen. ,,Je kunt handhaving niet achterwege laten’’, concludeerde Matthijs Willemse-Jacobson (PvdA). ,,Handhaven moet’’, concludeerde GBLV-raadslid Bram van Popering.

Namens de VVD stelde Louise Kortman dat het beleid niet aangescherpt moet worden. Volgens haar zijn bedrijven bezig met hun corebusiness, zeker in coronatijden. Zij pleitte voor overleg vooraf met ondernemers over het belang van energiebesparing. Zij claimde ook dat er van onwil geen sprake is.

Wethouder Astrid van Eekelen zei in een reactie dat handhaving moet. Er is ook al over gesproken met de ODH. Meer activiteit van die dienst kost de gemeente echter geld. Een andere optie is een nieuwe prioriteitstelling binnen het ODH-werk.

De wethouder gaf aan dat bedrijven sinds kort een plicht hebben activiteiten inzake energiebesparing te melden. Zo kan de ODH meteen zien welke bedrijven niets melden en zich daar op richten. Daardoor wordt handhaving makkelijker, aldus Van Eekelen.

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter