Nieuws
Midvliet mocht ‘uit coulance’ meedingen

Lokale omroep Midvliet had formeel niet mogen meedingen naar een nieuwe zendmachtiging. ‘Uit coulance en gezien de staat van dienst van Midvliet’ is dat toch toegestaan. Dat blijkt uit stukken die wethouder Astrid van Eekelen aan de gemeenteraad heeft gezonden.

Het draait daarbij om de samenstelling van een Programma bepalend orgaan (PBO, een programmaraad). Die moet op grond van de wet representatief zou voor de lokale samenleving. Daarbij gelden ook regels inzake de stromingen die in het orgaan vertegenwoordigd moeten zijn.

De opgave van Midvliet was op 9 juni, de deadline, onvolledig. Representatie op de verplichte categorie ‘godsdienstig/ geestelijke stromingen’ ontbrak. Pas in oktober werd deze vacature aangevuld.

‘Een dergelijke aanvultermijn wordt conform algemeen bestuursrecht niet ondersteund, omdat sinds de invoering van de Mediawet (1 januari 2009) de vereiste van een lokale vertegenwoordiging van de stromingen met voldoende leden bekend is. Midvliet heeft bovendien reeds enkele keren het aanwijzingstraject doorlopen. Uit coulance en de staat van dienst van Midvliet in acht nemend, is desondanks besloten het nieuwe PBO alsnog mee te nemen in voorliggend advies’, aldus Van Eekelen.

Haar advies aan de gemeenteraad luidt, zoals bekend, om de zendmachtiging aan de Stichting omroep Leidschendam-Voorburg te geven in plaats van Midvliet.

Het PBO van de Stichting (LVTV) ziet er zo uit:

Maatschappelijke zorg en welzijn: Jurjen Oonk, Vlietwensen

Cultuur en kunst: Dave Fisser, A Walk in the park

Ondernemers: Leo Valk, MKB Leidschendam-Voorburg

Genootschappen op geestelijke grondslag: Vincent Dobbe, Petrus- en Pauluskerk – RK Vlietsteden

Onderwijs en educatie: Ronald Duijs, Maria Bernadetteschool

Sport: Bernard van Diepenbeek, Voorburgse Rugby Club

Etnische en culturele minderheden: Kitty Scholten, Vluchtelingenwerk LV

Ouderen: Leo van Ewijk, KBO Leidschendam, KBO Voorburg, PCOB

Jongeren: Peter van den Berg, Sport en Welzijn

Agrarisch: Vicky van der Krogt, voorzitter PBO, Buitenplaats Molenwei

Daarover stelt Van Eekelen: ‘Het PBO van LVTV is representatief bevonden voor de belangrijkste in de gemeente voorkomende maatschappelijke, culturele, godsdienstige en geestelijke stromingen. Alle vertegenwoordigers uit het PBO van LVTV komen uit Leidschendam-Voorburg. Het PBO van LVTV laat een relevante lokale vertegenwoordiging van de diverse stromingen zien. Door het ruime aantal van tien leden wordt een brede afspiegeling van de samenleving gewaarborgd. Bovendien zijn de leden allemaal goed zichtbaar, benaderbaar en verankerd in het Leidschendam-Voorburgse maatschappelijk speelveld’.

Het PBO van Midvliet:

Maatschappelijke zorg en welzijn: W. Tiekstra, Woej

Cultuur en kunst: G. Hendriks, Bibliotheek aan de Vliet

Cultuur en evenementen: A. Marsé, Theater Warenar Wassenaar

Werknemers: Vacant

Werkgevers: A. van Herk, Businessclub Wassenaarse bedrijvencontactgroep Genootschappen op

Geestelijke grondslag: C. van Hemert, Caritas parochie Augustinus Wassenaar

Onderwijs en educatie: R. de Jong, Stichting katholiek onderwijs Wassenaar

Sport: C. Beije, Voetbalvereniging Forum Sport

Etnische en culturele minderheden: Z. Killi, Stichting IBCE

R. Helwig, voorzitter PBO, Theater Ludens

Van Eekelen: ‘Het PBO van Midvliet bestaat voorts uit vier vertegenwoordigers uit Leidschendam-Voorburg en vier uit Wassenaar. Hoewel dit een evenredige verdeling is over de gemeenten waar de aanvraag betrekking op heeft, haalt dit de lokale representativiteit voor Leidschendam-Voorburg omlaag. Ook de aanspreekbaarheid en benaderbaarheid van het PBO in Leidschendam-Voorburg is hiermee minder geborgd’.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter