Nieuws
Verwarring over nieuw boetesysteem

Er is verwarring ontstaan over het al dan niet invoeren van een nieuw boetesysteem in de gemeente: de zogenoemde ‘bestuurlijke boete’ voor overlast in de openbare ruimte. In de zomer wees burgemeester Klaas Tigelaar de bestuurlijke boete af. Wethouder Astrid van Eekelen onderzoekt echter de invoering ervan om afvaldump tegen te gaan.

Op verzoek van GBLV-fractieleider in de gemeenteraad, Frank Rozenberg, moet de burgemeester nu uitleggen hoe het zit. B&W worden geacht met één mond te spreken. Volgens wethouder Van Eekelen is haar onderzoek in B&W besproken en geaccordeerd.

Volgens Klaas Tigelaar wegen de kosten van het nieuwe boetesysteem niet op tegen de baten. Nu wordt overlast aangepakt via een ‘bestuurlijke strafbeschikking’, een boete waarvan de opbrengsten naar het rijk gaan. Een bestuurlijke boete kan worden opgelegd door de gemeente. De opbrengsten gaan dan ook naar de gemeente.

Tigelaar rekende met 70 boetes van 100 euro per jaar: opbrengst 7000 euro. Het aanpassen van systemen, het uitrusten van bijzondere opsporingsambtenaren (boa’s) met apparatuur, de invordering van de boetes en de administratie ervan kost echter 12.600 euro per jaar, zo becijferde hij eerder dit jaar.

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter