Nieuws
Greep in financiële reserves moest wel

B&W moesten wel een greep in de financiële reserves doen om in 2021 de noodzakelijke uitgaven te kunnen blijven doen. Het verhogen van lasten of fors snijden in de uitgaven was niet verstandig en ook niet juist in tijden van corona. Het putten uit de reserves was bovendien mogelijk nu die op recordhoogte staan door de verkoop van aandelen Eneco.

Dat stelde wethouder Jan-Willem Rouwendal tijdens een debat over de begroting 2021 in de gemeenteraad. De begroting kent een tekort van 8,7 miljoen euro. Desondanks investeert de coalitie komend jaar voor 2,6 miljoen euro. Uit de reserves wordt 6,2 miljoen euro gehaald.

Het negatieve saldo schreef de wethouder vooral toe aan tekorten bij jeugdzorg en sociale voorzieningen aangezien de rijksuitkeringen hier veel te laag zijn in verhouding tot de kosten. Gemeten over 2 jaar zijn alle Zuidhollandse gemeenten samen 800 miljoen euro tekort gekomen op beide terreinen. ,,Een crisis in de gemeentefinanciën’’, aldus Rouwendal. De gemeente zelf komt jaarlijks 5 tot 7 miljoen euro op beide terreinen tekort, tendens stijgend.

Rouwendal zegde toe dat B&W geen cent uitgeven van voor zes doelen (zelfstandig wonen, economisch herstel na corona, bereikbaarheid, mobiliteit, huisvesting scholen, energietransitie/duurzaamheid) gereserveerde gelden, zonder bespreking met en akkoord van de gemeenteraad. In totaal is er 96,5 miljoen euro gereserveerd. Per doel komt er nog een bestedingsplan.

De gemeenteraad bepaalde in het begrotingsdebat het volgende:

– 25.000 euro voor meer fietsnietjes (voorstel VVD. Tegen D66, GroenLinks, ChristenUnie-SGP),

– aanpak fraude bij zorginstellingen (voorstel VVD. Voor alleen de indieners en GBLV: goed voor 18 van de 35 zetels in de raad),

– meting noodzaak meer stallingsmogelijkheden fietsen (voorstel VVD. Tegen D66),

– betrekken projectontwikkelaars bij oplossingen parkeerproblemen (voorstel VVD. Niemand tegen),

– bescherming groene buitengebied Stompwijk (voorstel CDA. Niemand tegen),

– inventarisatie van maatregelen die gemeente neemt in het kader van de inclusieve samenleving (voorstel CDA. Tegen VVD, ChristenUnie-SGP),

– investeringsplan ambtelijke organisatie gemeente en informatietechnologie (voorstel CDA, niemand tegen),

– gratis mondkapjes en desinfectiemiddelen voor inwoners met lage inkomens (voorstel PvdA. Niemand tegen),

– aanleg financiële reserve van 9,7 miljoen euro voor aanleg fiets- en voetpaden (voorstel D66. Verworpen. Voor alleen D66 en GBLV),

– schrappen uitgaven om stroomkabels langs spoorbaan Amsterdam-Rotterdam ondergronds te brengen (voorstel D66. Verworpen. Voor alleen D66 em GBLV),

– hondenbelasting in 2021 terugbrengen tot 0 euro (voorstel D66. Verworpen. Voor alleen D66 en GBLV).

De begroting 2021 werd aangenomen met alleen de stemmen van GBLV tegen. Datzelfde gold voor de lastenverhoging komend jaar. Zo stijgen de woonlasten met tien tot vijftien euro, afhankelijk van de omvang van het huishouden.

De diverse wethouders deden ook nog enkele toezeggingen. Zo zal de luchtkwaliteit in Voorburg-West de komende twee jaar middels zogenoemde Palmesbuisjes gemeten worden. Leidschendam-Zuid krijgt prioriteit bij investeringen in openbaar vervoer.

Bij speelplekken komen bordjes ‘roken verboden’. Daarnaast wordt bij speelgelegenheden beter gelet op benutting door kinderen met een beperking, alsmede de toegankelijkheid voor hen.

De 43 huishoudens die getroffen zijn door de zogenoemde ‘toeslagenaffaire’ (onterecht handelen belastingdienst in verband met kinderopvangtoeslag) krijgen hulp van de gemeente. Het gaat met name om schuldhulpverlening.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Socials

vlietnieuwsfacebookOp Facebook

vlietnieuwtwitter Op Twitter